MAHB Pelawa Syarikat Tambah Penerbangan Di KLIA - Niaga | mStar

MAHB Pelawa Syarikat Tambah Penerbangan Di KLIA

Diterbitkan: Rabu, 16 Disember 2015 4:02 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB yang juga pengendali kumpulan lapangan terbang kedua tersibuk dunia dari segi bilangan kendalian penumpang, mempelawa lebih banyak syarikat penerbangan antarabangsa untuk beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

"Kami masih ada kapasiti (untuk mereka beroperasi di sini)," kata Pengarah Urusannya, Datuk Badlisham Ghazali, dalam temubual eksklusif dengan akhbar News Straits Times.

Badlisham yang menyertai kumpulan pengurusan MAHB pada Jun tahun lepas,  turut menyambut baik jika syarikat penerbangan beroperasi di lapangan terbang utama Malaysia itu serta antara lapangan terbang utama di Asia Tenggara, berhasrat menambah kekerapan sedia ada.

"(Syarikat penerbangan) Emirates mengendalikan penerbangan sebanyak empat kali sehari. Ia juga akan membawa semula perkhidmatan pesawat A380 ke Kuala Lumpur (KUL). Begitu juga Qatar Airways yang menambah kekerapannya ke KUL kepada 24 penerbangan mingguan dan empat kali sehari.

"Air China pula menawarkan penerbangan empat kali seminggu. Syarikat penerbangan baharu yang kami terima adalah milik bersama Shanghai dan Hainan (empat kali seminggu). Inilah kekerapan yang kami terima semula dan bukan semuanya syarikat penerbangan baharu. Aliran penumpang intra Asia sememangnya besar," katanya.

Bagi syarikat penerbangan lain di KLIA, Badlisham berkata, China Southern beroperasi sebanyak 10 kali seminggu, Bangkok Airways dan Jetstar Asia (empat kali seminggu) manakala Xiamen Airlines dan Saudi Arabian Airlines (tiga kali seminggu).

"Oman Air, British Airways dan All Nippon Airways pula menyediakan perkhidmatan penerbangan harian," katanya.

Beliau juga berharap Turkish Airlines yang menambah penerbangan daripada tujuh kali kepada 10 kali seminggu, akan meningkatkannya kepada dua penerbangan sehari yang menjadikannya 14 kali seminggu.

Badlisham berkata MAHB turut menyertai persidangan global, Routes iaitu platform bagi syarikat penerbangan membincangkan perkara seperti penjadualan bagi menggalakkan syarikat lain singgah serta beroperasi di KLIA.

MAHB tersenarai di Papan Utama Bursa Malaysia Securities Bhd dan setakat ini mengendalikan dan menguruskan 39 lapangan terbang di Malaysia iaitu lima antarabangsa, 16 domestik dan 18 lapangan udara dan pendaratan serta sebuah lapangan terbang antarabangsa di Istanbul, Turki.

Syarikat itu turut menyediakan perkhidmatan pengurusan lapangan terbang serta perkhidmatan teknikal bagi pembangunan, operasi dan penyelenggaraan lapangan terbang antarabangsa di luar negara.

Tags / Kata Kunci: KLIA , MAHB
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan