RManagement Sasar Buka Lima Ar-Rahnu X'Change Setiap Tahun

Diterbitkan: Jumaat, 23 Oktober 2015 3:59 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Rakyat Management Services Sdn Bhd (RManagement) menyasarkan pembukaan lima cawangan baharu setiap tahun untuk mengembangkan perniagaan pajak gadai Islam Ar-Rahnu berjenama Ar-Rahnu X'Change.

Pengurus Besarnya, Dr Mokhrazinim Mokhtar berkata, secara keseluruhan pada masa ini terdapat 95 unit rangkaian Ar-Rahnu X' Change di seluruh negara dengan   52 unit rangkaiannya dimiliki 35 buah koperasi sebagai francaisi dan 43 unit lagi milik penuh Bank Rakyat.

Mokhtrazinim berkata syarikat amat selektif tentang pemilihan francaisi bagi memastikan setiap cawangan memperoleh keuntungan yang baik.

"Perniagaan ini mempunyai risiko rendah serta dapat menjana pendapatan yang baik. Pendapatan perniagaan ini dijana melalui caj penyimpanan di mana penggadai dikenakan caj 65 sen bagi setiap RM100 nilai harga emas sebulan," katanya.

Secara keseluruhan semua rangkaian menunjukkan prestasi yang menggalakkan dengan jumlah baki pinjaman sehingga September melebihi RM460 juta, katanya pada pada majlis menandatangani perjanjian francais bersama Koperasi Kimma Malaysia Bhd (Kopkimma).

Presiden Kongres Indian Muslim Malaysia (Kimma), Datuk Seri Syed Ibrahim Kader berkata pihaknya bercadang mempelbagaikan perniagaan koperasi dan memilih pajak gadai Islam sebagai satu cara menjana pendapatan.

"Kami mendapati orang India sangat gemar kepada emas, dan gadaian Islam berpotensi bagi mereka untuk dijadikan sumber untuk mendapatkan tunai dengan cara lebih mudah dan selamat dan tiada unsur penipuan," katanya.

Dengan modal awal sebanyak RM500,000 pihaknya bercadang membuka cawangan pertamanya di kawasan Masjid India yang banyak menempatkan kedai-kedai emas masyhur di ibu negara.

Beliau berkata koperasi bercadang membuka lima cawangan dalam jangka masa dua tahun. -- BernamaTags / Kata Kunci: Ar-Rahnu X'Changr , RManagement

iklan

Video

Jumaat, 15 Disember 2017 2:27 PM

Biarlah Ia Berlalu" - Adi Putra

Jumaat, 15 Disember 2017 11:51 AM

Aksi 'Rempit' Fasha Sandha Jadi Perhatian

Jumaat, 15 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Pesawat - Luluh

Khamis, 14 Disember 2017 1:00 PM

Peminat Lega Tiada Suara 'Kepit' Sajat

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Kolumnis

iklan

Iklan