Loji Tenaga Tanjung Bin Bakal Beroperasi Mac 2016 - Malakoff - Niaga | mStar

Loji Tenaga Tanjung Bin Bakal Beroperasi Mac 2016 - Malakoff

Diterbitkan: Jumaat, 16 Oktober 2015 5:20 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Loji jana tenaga berkuasakan arang batu Tanjung Bin (T4) milik Malakoff Corp Bhd di Johor berada di landasan untuk memulakan operasi komersial pada Mac 2016.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Seri Syed Faisal Albar berkata loji yang berkapasiti 1,000 megawatt itu menetapkan tarikh operasi awalnya semalam menerusi penyelarasan dengan Grid Kebangsaan.

"Penyelarasan menunjukkan projek T4 mengikut jadual. Peringkat akhir adalah tarikh operasi komersial loji yang dijangka pada Mac 2016," katanya dalam kenyataan, Jumaat.

Penganalisis menjangka loji T4 menyumbang RM1 bilion hingga RM1.2 bilion kepada pendapatan tahunan pengeluar tenaga tersebut dan berkemungkinan memacu pertumbuhan pendapatan tahun kewangan 2015.

T4 menambah 1,000 megawatt lagi kepada kapasiti sedia ada sebanyak 2,100 megawatt.

Malakoff merupakan pengeluar air dan tenaga bebas dengan fokus utama kepada penjanaan tenaga, penyahgaraman air serta perkhidmatan operasi dan penyelenggaraan.

Aset antarabangsanya termasuk perniagaan tenaga dan air di Arab Saudi, Algeria, Bahrain dan Australia. 

Pada waktu rehat tengah hari saham Malakoff naik tiga sen kepada RM1.73 dengan 3.66 juta saham diniagakan.-- BernamaTags / Kata Kunci: Tanjung Bin , Malakoff
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan