Pembinaan Laluan MRT Sungai Buloh-Kajang Capai 59.5 Peratus Pada Januari 2015 - Niaga | mStar

Pembinaan Laluan MRT Sungai Buloh-Kajang Capai 59.5 Peratus Pada Januari 2015

Diterbitkan: Jumaat, 13 Februari 2015 6:47 PM

Ahmad Maslan meninjau kerja-kerja pembinaan projek MRT semasa melawat stesen MRT Taman Midah di ibu negara, Jumaat.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pembinaan laluan Mass Rapid Transit (MRT) Sungai Buloh-Kajang sepanjang 51 kilometer mencapai 59.5 peratus kemajuan pada Januari.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan, berkata walaupun dengan pelbagai rintangan, kos pembangunan kekal dalam julat bajet kerajaan sebanyak RM22.18 bilion, memandangkan kebanyakan bahan dibeli daripada tempatan.

"Kontrak keseluruhan RM21 bilion telah diserahkan dengan 38 pakej kerja bernilai RM10.6 bilion diberikan kepada kontraktor Bumiputera," katanya.

Ahmad berkata demikian kepada pemberita selepas melawat tapak pembinaan MRT Taman Midah di sini.

Hadir sama ialah Ketua Pengawai Eksekutif Mass Rapid Transit Corp Sdn Bhd (MRT Corp), Datuk Seri Shahril Mokhtar.

Bahagian bawah tanah laluan MRT Sungai Buloh-Kajang telah disiap 73 peratus pada Disember 2014 manakala bagi bahagian bertingkat pula siap 49.2 peratus.

Sementara itu, Shahril berkata syarikat itu telah menetapkan untuk melaksanakan paparan awam bagi laluan kedua MRT menjelang akhir Mei ini meskipun perlu membuat perubahan jajaran laluan berkenaan.

Shahril berkata perubahan kecil dibuat pada laluan kedua itu adalah untuk menempatkan terminal laluan kereta api berkelajuan tinggi Malaysia-Singapura di Bandar Malaysia.

"Dengan sedikit perubahan kepada jajaran itu, kita perlu kembali kepada lakaran dan mengemukakan semula penjajaran baharu kepada Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat," katanya.

Tags / Kata Kunci: MRT , Ahmad Maslan , Shahril Mokhtar

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan