Misi Matrade Ke Christchurch Pacu Eksport Bahan Binaan - Niaga | mStar

Misi Matrade Ke Christchurch Pacu Eksport Bahan Binaan

Diterbitkan: Rabu, 3 Disember 2014 1:53 PM

Matrade
(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Perbadanan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) kini mengetuai misi 11 syarikat ke Christchurch, New Zealand, bagi mempromosi negara ini sebagai pembekal utama bahan binaan bernilai tinggi, produk serta perkhidmatan.

Misi lima hari bermula 1 Dis lepas, turut memberi peluang kepada pesertanya mengukuhkan hubungan dengan pelanggan sedia ada selain menarik pelanggan baru di pasaran Oceania.

Dalam satu kenyataan, Matrade berkata, antara produk yang akan diketengahkan termasuk kerja-kerja kejuruteraan awam, fabrikasi besi, pintu dan tingkap aluminium, lantai kayu, rangka katil dan sofa, perabot kayu, kabinet dan rak, perabot pejabat dan perkhidmatan pengudaraan dalaman serta perkhidmataan pembersihan bagi penginapan atau projek komersil.

"Christchurch menjanjikan banyak potensi bagi syarikat Malaysia kerana ia sedang melalui proses projek pembaikan dan pembinaan semula berikutan kejadian gempa bumi pada 2011," kata Matrade.

BIS Shrapnel, yang dikenali kerana analisis dan unjuran terhadap industri pembinaan, turut melaporkan usaha pembangunan semula itu akan dilaksanakan sepenuhnya menjelang 2015 yang sekali gus meningkatkan nilai Christchurch lima tahun lagi.

Menurut Matrade, projek berkenaan juga dijangka memacu industri hartanah New Zealand ke satu nilai rekod NZ$10 bilion (RM7.9 billion) setahun.

Peserta misi itu juga akan mengunjungi Pihak Berkuasa Pemulihan Gempa Bumi Canterbury dan Arrow International Ltd selain menyelia mesyuarat perniagaan dengan pengimport berpotensi Christchurch, Wellington dan Auckland.

Setakat ini, sejumlah 66 mesyuarat perniagaan sudah diatur dengan 22 pemaju dan syarikat pembinaan berpejabat di New Zealand.


Tags / Kata Kunci: Matrade
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan