Malaysia Raih Lapan Anugerah APICTA 2014 Di Jakarta - Niaga | mStar

Malaysia Raih Lapan Anugerah APICTA 2014 Di Jakarta

Diterbitkan: Isnin, 1 Disember 2014 1:29 PM

Abdul Halim (empat dari kanan), Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Datuk Jalani Johari and Yasmin (empat dari kiri) bersama barisan hakim dan penaja di Anugerah APICTA 2014.

(Ubah saiz teks)

JAKARTA: Malaysia meraih dua anugerah pemenang dan enam anugerah merit pada majlis anugerah Perikatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi Asia Pasifik (APICTA) 2014 di sini Ahad malam.

Satu daripada penyertaan yang memenangi anugerah ialah "Gempa-Locate", aplikasi telefon mudah alih android yang boleh membantu individu terperangkap di dalam struktur runtuh selepas gempa bumi.

Anugerah itu, dalam kategori penyelidikan dan pembangunan, telah diterima oleh Kapten (B) Syed Nasir Alsagoff Syed Zakaria, Profesor Madya di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia.

Anugerah pemenang lain dalam kategori aplikasi perindustrian dirangkul oleh Ecava Sdn Bhd.

Syarikat itu menampilkan produk utamanya, "IntegraXor", perisian web dengan dua paten AS dan aplikasi yang memudahkan pengguna mengakses penyemak imbas web tanpa peranti tambahan.

Dua anugerah merit dalam projek pelajar pengajian tinggi telah dimenangi oleh Universiti Multimedia dan Universiti Tunku Abdul Rahman. Anugerah merit lain dalam kategori projek sekolah diraih Sekolah Tinggi Foon Yew dari Johor Bahru, Cytron R&D (MSC) Sdn Bhd (dalam kategori e-pembelajaran), Blinkware Technology (dalam media dan teknologi hiburan), dan Web Bytes Sdn Bhd (dalam pengurusan rantaian bekalan dan runcit).

Ketua Hakim APICTA 2014 Richard Kartawijaya berkata secara keseluruhan, penyertaan yang dikemukakan sangat baik dan mencapai standard dunia.

Majlis anugerah APICTA tahun ini berlangsung di Sahid Jaya Hotel di sini dan menarik 183 pencalonan dari 17 negara di Asia Pasifik.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC), Datuk Yasmin Mahmood berkata, APICTA telah bertambah baik.

Beliau berkata, agensi berbangga dengan kemenangan kali ini dan percaya Malaysia sebenarnya boleh melakukan lebih baik lagi.

"Saya rasa kita mempunyai lebih banyak syarikat yang setanding dengan negara lain (pemenang). Tahun depan, kami akan pastikan sebahagian daripada mereka menyertai pertandingan.

"Dari segi kualiti, APICTA semakin mendapat pengiktirafan yang lebih luas. Oleh kerana ia merupakan pengiktirafan terbaik untuk ICT di Asia Pasifik, negara seperti Pakistan membawa pasukan elit mereka dan mendapat tempat yang baik. Jadi, kita akan melakukan perkara yang sama tahun depan," kata beliau.

Yasmin berkata, Indonesia telah menjalankan tugas yang baik sebagai tuan rumah, memandangkan venue beralih dari Lahore, Pakistan ke Jakarta, hanya baru-baru ini.

Pengerusi MDec Tan Sri Abdul Halim Ali berkata, beliau amat gembira dengan kejayaan Malaysia tetapi perlu menyasar untuk lebih banyak lagi kemenangan.

"Apa yang MDeC ingin lihat juga ialah kerjasama yang lebih erat dalam kalangan negara anggota. Walaupun kita bersaing, kita juga perlu bekerjasama," katanya.

Pengerusi APICTA bagi 2014-2015 Dr Dileepa De Silva berkata acara tahun ini menyaksikan persaingan sengit dalam kalangan negara anggota, yang mempamerkan produk inovatif.

"Setiap inovasi yang dibentangkan bukan sahaja sangat unik dari segi idea dan paparan ciri-ciri berteknologi tinggi, tetapi juga berpotensi membawa kesan positif kepada skala global.

"APICTA 2014 juga berjaya memberikan peluang kepada peserta untuk menunjukkan produk inovatif dan bakat mereka, di samping membawa ICT ke tahap yang seterusnya," katanya pada malam anugerah itu.

APICTA 2015 dijadualkan berlangsung pada November tahun depan di Colombo,
Sri Lanka.


Tags / Kata Kunci: APICTA , Jakarta , Yasmin Mahmood
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan