Hubungan Perdagangan Pelaburan Dua Hala Dengan UAE Terus Kukuh - Niaga | mStar

Hubungan Perdagangan Pelaburan Dua Hala Dengan UAE Terus Kukuh

Diterbitkan: Rabu, 29 Oktober 2014 7:02 PM

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak beramah mesra bersama Menteri Kewangan Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang juga Timbalan Pemerintah Dubai, Sheikh Hamdan Rashid Al Maktoum pada satu majlis kunjungan hormat di Istana Zabeel. Najib tiba di UAE Ahad lepas untuk lawatan kerja sempena Forum Ekonomi Islam Sedunia (WIEF) Ke-10 di Madinat Jumeirah sehingga 30 Okt.

(Ubah saiz teks)

DUBAI: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata hubungan perdagangan dan pelaburan dua hala antara Malaysia dan Emiriyah Arab Bersatu (UAE) akan terus kukuh dalam tahun-tahun mendatang memandangkan sektor perniagaan di kedua-dua negara terus terlibat dalam perkongsian strategik termasuk sektor kewangan Islam yang pesat berkembang.

UAE terus menjadi rakan dagangan penting bagi Malaysia, berkedudukan ke-14 keseluruhan dan yang pertama dalam kalangan rakan dagangan Majlis Kerjasama Teluk (GCC) kami, kata Najib pada rundingan meja bulat dengan pelabur UAE di sini pada Rabu.

Beliau berkata hubungan perdagangan dua hala antara Malaysia dan UAE pada 2013 bernilai US$8.81 bilion, peningkatan 11.7 peratus, dengan nilai eksport keseluruhan meningkat kepada US$4.02 bilion dan import mencecah US$4.78 bilion.

Najib yang juga Menteri Kewangan, berkata UAE merupakan pelabur GCC kedua terbesar dalam sektor pembuatan Malaysia, mencipta lebih 3,400 pekerjaan.

Para pelabur UAE paling menonjol dalam sektor perkhidmatan, daripada National Bank of Abu Dhabi dalam perkhidmatan kewangan kepada Jacob Fleming dalam sektor perkhidmatan perkongsian dan penyumberan luar, katanya.

"Syarikat multinasional Emiriyah melakukan pelaburan besar di Malaysia yang memberi faedah kepada ekonomi kedua-dua negara. Malaysia bangga menjadi tuan rumah kepada beberapa projek penting serta pelbagai pejabat perwakilan dan serantau UAE.

"Kami juga gembira melihat firma Malaysia memainkan peranan mereka dalam kemajuan menakjubkan UAE," kata Najib.

Beliau berkata ada 50 syarikat Malaysia beroperasi di UAE meliputi bidang logistik sehingga rekaan dalaman serta pelbagai projek pembinaan bernilai hampir US$5 bilion.

Mesyuarat meja bulat itu yang dianjur oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri serta Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) diadakan bersempena Forum Ekonomi Islam Sedunia (WIEF) ke-10.

Turut hadir pada rundingan itu ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Penasihat di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Jamaluddin Mohd Jarjis.

Hadir sama Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hasan Malek; Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob; Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz; dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Najib yang juga Penaung Yayasan WIEF berada di sini untuk lawatan kerja tiga hari yang dijadual berakhir pada Khamis.


Tags / Kata Kunci: UAE , Malaysia , Ekonomi

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan