53,400 Syarikat Daftar GST - Niaga | mStar

53,400 Syarikat Daftar GST

Diterbitkan: Khamis, 25 September 2014 6:09 PM

(Ubah saiz teks)

KUCHING: Sebanyak 53,400 syarikat telah mendaftar untuk pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) sehingga Rabu, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Chua Tee Yong.

Melihat kepada perkembangan positif itu, beliau berkata pihaknya akan menggiatkan lagi penganjuran seminar dan forum untuk menarik dan meningkatkan jumlah pendaftaran menjelang 31 Disember ini.

"Dalam tempoh dua hari lepas, secara purata 2,000 syarikat mendaftar setiap hari, lebih tinggi berbanding minggu lepas apabila hanya 1,000 hingga 1,500 pendaftaran diterima setiap hari.

"Ini petanda positif dan prestasi baik dalam usaha kita menggalakkan lebih banyak syarikat mendaftar," katanya selepas menghadiri Seminar GST: Membawa PKS Ke Arah Era GST, di sini.

Ia merupakan anjuran bersama Persatuan Industri Kecil dan Sederhana Malaysia Sarawak, Jabatan Kastam Diraja Malaysia dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), hari ini. Turut hadir Presiden SUPP Datuk Dr Sim Kui Hian.

Chua berkata di Sarawak, jumlah pendaftaran turut menunjukkan angka positif dengan 2,325 syarikat telah mendaftar.

Seramai 1,200 orang menghadiri seminar tersebut yang antaranya bertujuan meningkatkan kesedaran dan kefahaman peserta industri kecil dan sederhana sebelum GST dilaksanakan mulai April 2015.


Tags / Kata Kunci: GST
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan