IBBM Ditukar Kepada Nama Kepada IBBBA - Niaga | mStar

IBBM Ditukar Kepada Nama Kepada IBBBA

Diterbitkan: Isnin, 7 Julai 2014 1:48 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Institut Bank-Bank Malaysia (IBBM) telah ditukar nama kepada Institut Bank-Bank Berkanun Asia (IBBBA) berikutan usaha untuk menyusun semula IBBM dan mendefinasikan peranannya sebagai sebuah badan profesional untuk bank.

Matlamat utama IBBBA untuk memprofesionalkan kerjaya perbankan dengan meningkatkan standard dan kualiti keanggotaannya, kata IBBBM dalam satu kenyataan hari ini.

Intitut berusia 37 tahun itu memperkenalkan rangka kerja keanggotaan baharu bagi mempertahankan standard profesional dan memastikan pengiktirafan sewajarnya status keanggotaan berprestijnya melalui program bank berkanun, menguatkuasa kod etika dan kelakuan, memperkukuh kualiti anugerah dan peperiksaannya.

"Standard profesionalisme yang tinggi perlu ditanam di dalam kurikulum kursus bagi mewujudkan bakat berkualiti lebih tinggi yang mesti diuji secukupnya dan dicapai bagi memastikan kepercayaan orang ramai.

"Kami juga perlu memikirkan semula peranan bagi mendidik pelajar kami dan untuk melihat semula keupayaan kapasiti pendidikan profesional untuk abad baharu yang inklusif," kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tay Kay Luan.


Tags / Kata Kunci: IBBM
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan