Seaview Mahu Bangunkan Perniagaan Parkir DBhd - Niaga | mStar

Seaview Mahu Bangunkan Perniagaan Parkir DBhd

Diterbitkan: Jumaat, 7 Mac 2014 10:53 AM

daing

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Johor Corporation, Datuk Kamaruzzaman Abu Kassim (kiri) bertukar dokumen dengan Pengerusi Seaview Holdings Sdn Bhd, Datuk Daing A. Malek Daing A. Rahaman.

(Ubah saiz teks)

JOHOR BAHRU: Seaview Holdings Sdn Bhd yang berpangkalan di Johor akan membangunkan perniagaan parkir Damansara Realty Bhd (DBhd).

Pengerusinya, Datuk Daing A. Malek Daing A. Rahaman berkata, syarikat itu akan bekerjasama dengan rakan strategiknya untuk mengembangkan perniagaan parkir anak syarikat milik penuh Metro Parking Sdn Bhd, DBhd, di Malaysia dan rantau Asean.

"Kita melihat potensi yang amat baik dalam perniagaan ini yang menawarkan aliran tunai yang memberangsangkan buat syarikat," katanya pada majlis menandatangani perjanjian jualan saham (SSA) dengan Johor Corp (JCorp) di sini, Khamis.

Metro Parking terlibat dalam pengurusan tempat letak kereta dan penyediaan khidmat nasihat pengurusan letak kereta yang beroperasi di Malaysia , Singapura, Brunei , Filipina , Hong Kong dan India.

Ia menguruskan pelbagai jenis tempat letak kereta termasuk di lapangan terbang , bangunan pejabat , kompleks membeli-belah, hotel, terminal pengangkutan, pasar , hospital , kawasan terbuka, terminal jeti, pusat sukan, kawasan rekreasi dan majlis tempatan tempat letak kereta di jalan.

Daing A. Malek menandatangani bagi pihak Seaview manakala JCorp diwakili oleh Naib Presiden Kanan dan Ketua Pegawai Operasinya, Zulkifli Ibrahim.

Majlis itu disaksikan oleh Pengarah Eksekutif Seaview, Syed Omar Syed Mohamed dan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif JCorp, Datuk Kamaruzzaman Abu Kassim.

Di bawah SSA , syarikat itu akan memperoleh 51% atau 158 juta saham yang dipegang oleh JCorp untuk RM79 juta yang akan mencetuskan tawaran mandatori am setelah SSA menjadi tidak bersyarat. Kedua-dua pihak mengharapkan keadaan duluan yang dinyatakan dalam SSA untuk dipenuhi dalam sebulan.

"Kami akan mengekalkan status penyenaraian ( DBhd ) setelah tamat latihan dan akan terus meningkatkan cadangan nilai dan potensi," kata Daing A. Malek.

Beliau berkata, syarikat itu juga merancang untuk memberi nafas baru kepada bahagian hartanah dan pembinaan dalam DBhd kerana sebahagian besarnya belum diterokai dan mempunyai potensi untuk berkembang.

Daing A. Malek berkata, bagi melangkah ke hadapan, syarikat itu akan terlibat secara aktif dalam aktiviti-aktiviti ekonomi di Iskandar Malaysia dan Kompleks Petrokimia Bersepadu Pengerang, Kota Tinggi.

Para pemegang saham Seaview adalah Daing A. Malek , Abdul Aziz dan Daing Abdul Rahim.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan