Anwar Mungkin Bertanding Di Perak - Rencana | mStar

Anwar Mungkin Bertanding Di Perak

Diterbitkan: Jumaat, 22 Mac 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Anwar memikirkan untuk bertanding di Perak.
Anwar memikirkan untuk bertanding di Perak.

PETALING JAYA: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memikirkan kemungkinan untuk bertanding kerusi Parlimen di Perak jika beliau memutuskan untuk tidak mempertahankan kerusi Permatang Pauh pada pilihan raya akan datang.

"Terdapat kemungkinan saya akan kekal di Permatang Pauh tetapi tiada keputusan muktamad yang dibuat kerana terdapat cadangan supaya saya bertanding di Perak atau Selangor," katanya pada sidang akhbar di sini.

Katanya, beliau sedang menimbangkan cadangan itu dan lebih cenderung untuk bertanding di Perak jika beliau mahu berganjak.

Ditanya jika anak perempuannya, Nurul Izzah yang juga Naib presiden PKR akan bertanding di Permatang Pauh, Anwar berkata beliau akan mempertahankan kerusi Lembah Pantai.

Beliau sebelum ini mengesahkan bahawa Setiausaha Agung PKR dan Ahli Parlimen Machang Datuk Saifudin Nasution akan bertanding di Kulim Bandar Baru, Kedah, pengarah strategik parti itu, Rafizi Ramli, akan bertanding di Pandan, Selangor, dan naib-presiden Fuziah Salleh akan mempertahankan kerusi beliau di Kuantan.

Beliau juga mengumumkan Ketua PKR Sarawak Baru Bian akan bertanding di Limbang, Ali Biju di Saratok, Abu Sui di Ulu Enggan dan Abang Zulkifli di Batang Lupar.

Ditanya mengapa Penasihat DAP Lim Kit Siang dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang, tidak mengumumkan bersama senarai calon pembangkang, Anwar berkata Pakatan Rakyat telah memutuskan untuk membuat pengumuman secara berperingkat.

Langkah itu, katanya, akan membolehkan pengundi membiasakan diri dengan calon masing-masing berbanding mengumumkan keseluruhan senarai kemudian, pada satu tarikh.

DAP baru-baru ini mengumumkan aktivis anti-Lynas aktivis Wong Teck akan bertanding di kerusi parlimen Bentong manakala pada Isnin, Anwar mengumumkan Lim Kit Siang akan bertanding kerusi Parlimen Gelang Patah.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan