Petugas Kaunter Khidmat Sedia Bantu Pengguna - Rencana | mStar

Petugas Kaunter Khidmat Sedia Bantu Pengguna

Diterbitkan: Selasa, 29 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Sebahagian kaunter yang disediakan untuk pengguna yang berkunjung ke kaunter Khidmat Pelanggan kelolaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) di Putrajaya.-Foto BERNAMA
Sebahagian kaunter yang disediakan untuk pengguna yang berkunjung ke kaunter Khidmat Pelanggan kelolaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) di Putrajaya.-Foto BERNAMA

KAUNTER Khidmat Pengguna dibuka baru-baru ini di aras G, ibu pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan di Presint 2, Putrajaya.

Kaunter khidmat itu memberikan peluang kepada pengguna berinteraksi dengan mana-mana agensi atau jabatan di bawah KPDNKK berhubung tuntutan, penguatkuasaan, kepenggunaan, perdagangan dalam negeri, francais dan koperasi.

Pengguna boleh berurusan dengan petugas di kaunter berkenaan untuk mendapatkan khidmat nasihat, idea dan maklum balas mengenai pertanyaan mereka, dan petugas di kaunter pula boleh dinilai prestasi perkhidmatan mereka ketika mendengar, menganalisis dan mencadangkan kaedah penyelesaian terhadap aduan pengguna.

Prestasi harian setiap kaunter yang menguruskan hal-hal kepenggunaan akan dipaparkan di papan elektronik yang ditempatkan di situ,

KHIDMAT KAUNTER CEMERLANG

Kaunter yang berprestasi khidmat pelanggan yang tinggi, menjadi matlamat untuk memastikan prinsip pada cogan kata "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" terlaksana.

Layanan warga petugas kaunter yang tidak digemari pengguna semasa mengunjungi pusat khidmat itu, turut dapat dikaji untuk langkah penambahbaikan.

Menurut Norisah Sulaiman, Ketua Komunikasi Korporat KPDNKK, maklumat yang ada kena mengena dengan kementerian lain tetap akan disampaikan melalui khidmat kaunter itu.

"Tindakan yang perlu diambil untuk menangani sebarang permintaan warga pengguna akan disegerakan. Dan ini bererti, petugas ada tanggungjawab besar untuk tidak melengahkan penyelesaian yang dicari pengguna.

"Petugas dinilai prestasi tugasan mereka sebagai perantara komunikasi kementerian setiap kali pengguna selesai berinteraksi dengan mereka dan data yang diperoleh setiap petugas kaunter akan dibuat penilian setiap hari, minggu dan bulan," jelas Norisah.

Pengguna yang berpuas hati dengan khidmat kaunter yang mereka lawati akan menekan butang sebagai indikasi transaksi bersemukanya memuaskan dan jika sebaliknya, butang lain menjadi sasaran.

"Pusat ini turut dilengkapi dengan kemudahan 'Wi-Fi' supaya masa menunggu pengguna diisi," katanya.

TINGKATKAN KERJASAMA DENGAN SWASTA

Menteri berkenaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengakui kementerian sedang berusaha meningkatkan kerjasama dengan pihak swasta untuk menangani pelbagai isu pengguna.

"Lagipun setiap syarikat pengeluar barangan pengguna tetap melalui detik berperanan sebagai pengguna, pada masa-masa yang berbeza," jelas beliau.

Kaunter khidmat pengguna KPDNKK sebenarnya mengambil langkah yang sama seperti kebanyakan syarikat yang kini menggunakan sistem menilai keberkesanan petugas mereka ketika berdepan dengan pelanggan.

Ini termasuk industri perbankan dan restoran makanan segera. Ada yang menggunakan slip kepuasan pelanggan, bola dwi warna dan butang elektronik yang meletakkan angka kepuasan sebagai pilihan.

Apapun caranya, objektif mereka hanya satu - untuk mencari satu titik tolak yang boleh merumuskan harapan pengguna terhadap pembekal khidmat.

PENGGUNA BOLEH MELAKUKAN PERUBAHAN

Kira-kira 800 pengguna membuat aduan, bertanyakan maklumat tambahan dan membuat cadangan di KPDNKK, baik melalui saluran penulisan mahupun di kaunter setiap bulan.

Kaunter yang beroperasi lebih sebulan ini sebelum dilancarkan secara rasmi, didapati menerima sambutan yang memberangsangkan.

Setakat minggu pertama Disember 2009, lebih 570 pengguna telah mendapatkan khidmat dengan purata 25 pengguna setiap hari.

Menurut petugas yang menjadi penyambut tetamu pada satu petang Isnin di pintu masuk pusat khidmat yang serba moden itu, angka tertinggi bilangan pengguna ialah 56 orang pada minggu sebelumnya.

Sambutan sebegini membuktikan pengguna sanggup menyuarakan hak mereka secara hadir asalkan salurannya mudah.

Setiausaha Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia, PPIM, Datuk Nadjim Johan bersetuju dengan langkah melancarkan kaunter itu, namun turut mencadangkan kaunter bergerak atau kaunter tambahan didirikan di tempat lebih ramai pengunjung.

"Tak semua orang boleh sampai ke Putrajaya, tak semua warga Malaysia ada kenderaan sendiri untuk ke pusat khidmat pengguna yang selesa konsepnya di kawasan berpenghuni pintar seperti di Putrajaya," ujar Datuk Nadjim.

"Kalau ada kaunter mini di tempat yang dikunjungi ramai pengguna seperti di Maju Junction dan Puduraya, itu pasti lebih relevan malah lebih menyerlah keberkesanannya kelak," tambahnya.

MASIH RAMAI TIDAK TAHU

Masih ramai juga yang tidak sedar mengenai pembukaan kaunter khidmat pengguna ini.

"Tak tahulah, maaf tak pernah dengar," kata Mohd Noor, seorang guru.

"Yang saya tahu hanya biro pengaduan awam, sekarang saya keliru. Biro pengaduan tu saya tahu kerana pejabatnya berhampiran tempat saya dan kalau ada sebarang masalah, saya terus ke pejabat biro," kata Amran Othman yang menetap di Kuala Lumpur.

Salmiza Aboo Samah, seorang pengusaha turut memberikan jawapan sama: "Tak tahu, saya tak pastilah," bila ditanya tentang kaunter itu.

Apapun jawapan yang diberikan, kaunter Khidmat Pengguna yang baru dilancarkan ini, jelas visinya - sebagai pusat sehenti - yang menawarkan khidmat pelbagai untuk memudahkan pengguna menguruskan semua yang diperlukan di satu tempat sahaja.

Apa yang tidak dapat dinafikan, informasi yang bakal diperolehi mungkin ada yang mengambil sedikit masa untuk disampaikan, kata Norisah.

PUAS HATI

Steve Loh, seorang pengguna semasa ditanya mengenai khidmat kaunter itu memuji: "Prosesnya sangat cepat. Lima minit saja, baguslah kaunter macam ini."

Seorang lagi pengguna bernama Goh, yang sanggup datang dari Petaling Jaya untuk mendapatkan kad subsidi diesel berpuas hati dengan khidmat petugas di kaunter itu.

"Sungguh efisyen, tetapi ada sesuatu yang memerlukan perhatian. Tempat letak kereta satu masalah...itu yang mengambil masa," tambah Goh yang bergegas keluar untuk memastikan kenderaannya tidak disaman kerana diletakkan di bahu jalan, di tepi bangunan KPDNKK.

Usaha KPDNKK merapatkan jurang khidmat penggunanya dengan mewujudkan kaunter khidmat pelbagai sebegini ialah tindakan yang wajar dan tepat pada masa dan jelas visinya sebagai pusat sehenti untuk memudahkan pengguna melakukan segala urusan. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan