Unisel tumpuan tokoh akademik sains Islam sedunia

Diterbitkan: Khamis, 25 Jun 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

UNIVERSITI Industri Selangor (Unisel) yang meraikan ulang tahun ke-10 tahun ini melangkah gagah ke arena akademik antarabangsa apabila terpilih sebagai penganjur dan tuan rumah Persidangan Akademik Sains Dunia Islam (Islamic World Academy Of Sciences (IAS) Tahunan 2009 pada 14 hingga 17 Disember ini di Shah Alam, Selangor.

Persidangan yang menghimpunkan lebih 300 tokoh sainstis Islam sedunia dinaungi oleh Sultan Selangor, Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah. Ia persidangan yang ke-17 diadakan dan pada tahun lalu persidangan IAS ke-16 diadakan di Kazan, Tatarstan.

Naib Canselor Unisel, Datuk Dr Rosti Saruwono berkata, pemilihan Unisel adalah satu pengiktirafan kepada universiti sekali gus mengangkat martabat universiti di peringkat antarabangsa melalui pembangunan program akademik dan pembangunan insan.

Beliau berkata, seminar antarabangsa tahunan itu bakal mengumpulkan lebih 300 tokoh akademik sains Islam semasa bagi membincangkan pencapaian sains dan bioteknologi Islam.

“Unisel selaku tuan rumah bersama Akademi Sains Hayat dan Bioteknologi Islam Antarabangsa (IIALSB) amat berbangga dengan penghargaan dan kepercayaan yang diberikan oleh IAS beribu pejabat di Jordan.

“Persidangan ini memberi peluang kepada semua saintis Unisel dan saintis Islam di negara ini mendekati tokoh sains Islam antarabangsa yang terkenal dan mendapat pendedahan dengan lebih menyeluruh perkembangan sains dalam dunia Islam,” kata Dr Rosti.

Dr Rosti berkata, persidangan empat hari itu memberi tumpuan kepada keselamatan makanan, polisi S&T, teknologi terbaru, pemindahan teknologi, sumber manusia S&T, kesihatan dan nutrisi; pendidikan sains, bioteknologi, tenaga, alam sekitar dan pembangunan, sumber air, teknologi maklumat, nano teknologi dan sumber asli.

Sepanjang persidangan ini juga akan mengetengahkan tokoh saintis wanita Islam dari negara anggota OIC. Beberapa saintis wanita Islam dunia akan membentangkan kertas kerja mengenai pembabitan wanita Islan dalam perkembangan sains, teknologi dan bioteknologi.

Selain Unisel, empat lagi universiti tempatan yang turut mengambil bahagian dalam pameran saintifik pada persidangan yang sama ialah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang semuanya di Selangor dan membentuk Rangkaian Kecemerlangan Pusat Bioteknologi Selangor (BioCENet Sel), Akademi Islam Antarabangsa Sains Hayat dan Bioteknologi (IIALSB).

Persidangan ini menjadi sebahagian daripada agenda antarabangsa IIALSB dalam usaha menjadi Malaysia sebagai hab sains hayat dan bioteknologi Islam sedunia.

Dr Rosti berkata, persidangan ini dijangka mampu meningkatkan keprihatinan dan pengetahuan masyarakat dan wanita Islam di negara Pertubuhan Persidangan Dunia Islam (OIC), mengenal pasti masalah penyelidikan dan pembangunan (R&D) di kalangan negara OIC, menjalin hubungan erat dengan sektor sains swasta serta media; serta meningkatkan jumlah penyertaan remaja dari negara OIC dalam bidang sains teknologi dan inovasi (STI).

iklan

Video

Jumaat, 20 Oktober 2017 2:30 PM

Umur Dah Lanjut Pun Nak Menyanyi Lagi?

Jumaat, 20 Oktober 2017 9:00 AM

#akuStar: Irfan Haris - Pesan

Jumaat, 20 Oktober 2017 8:30 AM

Donut Untuk Sang Hero

Khamis, 19 Oktober 2017 1:00 PM

Lebih Baik Jual Album Sendiri - Firman

Khamis, 19 Oktober 2017 9:00 AM

Tudiaaa... Fesyen Mengancam Selebriti ASK2017

Khamis, 19 Oktober 2017 8:30 AM

Keringat Wanita Waja

Rabu, 18 Oktober 2017 10:52 AM

"Saya Bukan Ustaz" - Opick

Selasa, 17 Oktober 2017 2:49 PM

Video Majlis Resepsi 'Tycoon' Air Asia Tular

Selasa, 17 Oktober 2017 2:24 PM

Sabar Kakak, Benda Boleh Bincang...

Kolumnis

iklan

Iklan