UKM Harap K'jaan Dapat Biayai Kos Alat Implan Koklear - Kampus | mStar

UKM Harap K'jaan Dapat Biayai Kos Alat Implan Koklear

Diterbitkan: Khamis, 2 Jun 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berharap kerajaan akan dapat menyediakan dana bernilai RM7 juta setahun bagi membiayai kos pembelian alat implan koklear untuk bayi-bayi yang dilahirkan dengan pekak teruk.

Secara purata 100 orang dilahirkan pekak setahun.

Ketua Program Implan Koklear Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Datuk Dr Lokman Saim berkata, alat implan koklea itu yang bernilai RM70,000 setiap satu, merupakan jumlah yang amat besar untuk ditanggung oleh keluarga bayi-bayi berkenaan, lebih-lebih lagi mereka yang berpendapatan rendah mahupun sederhana.

"Sebagai kerajaan yang prihatin, saya yakin jumlah ini adalah kos efektif kerana kerajaan akhirnya tidak perlu lagi menyediakan sekolah khas cacat pendengaran dan guru-guru bahasa isyarat kerana kecacatan mereka telah dipulihkan melalui kaedah ini.

"Mereka juga dapat berkhidmat untuk negara seperti individu normal yang lain, walaupun dilahirkan dengan kecacatan pendengaran yang teruk," katanya pada majlis sambutan ulang tahun ke 15 Program Implan Koklear dan ulang tahun ke 10 Pusat Tutur UKM di sini, Khamis.

Majlis itu dirasmikan oleh Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin. Turut hadir Pengerusi Lembaga Pengarah UKM, Tan Sri Dr Zulkifli A. Hassan, Naib Canselor UKM Tan Sri Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin dan Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Budi Penyayang Malaysia Datuk Leela Ali.

Mohamed Khaled yang turut memberikan sokongan kuat terhadap permintaan itu berkata jika ia akhirnya dapat mengurangkan perbelanjaan kerajaan, maka tidak ada sebab ia tidak dapat dilaksanakan.

Bagaimanapun katanya, kajian perlu dilakukan supaya penjimatan dapat dibuat dalam bidang-bidang lain, dan jumlah yang dijimatkan itu boleh disalurkan untuk tujuan tersebut.

"Pertamanya perlu satu usaha untuk mengumpulkan maklumat dan sebagainya dan mungkin kita boleh kemukakan kepada Kementerian Kesihatan.

"Saya percaya apabila bercakap mengenai kesihatan ia bukan saja soal mengubat orang, pencegahan pun adalah satu kaedah yang diguna pakai dan saya percaya dalam soal ini, Kementerian Kesihatan akan turut memberi perhatian dan memikirkan cara yang terbaik," katanya.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan