Lebih Banyak Guru Terlatih Diperlukan, Kata Muhyiddin - Kampus | mStar

Lebih Banyak Guru Terlatih Diperlukan, Kata Muhyiddin

Diterbitkan: Sabtu, 5 Mac 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

JASIN: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata semua calon guru yang telah mengambil kursus perguruan dan layak, akan ditempatkan di sekolah seluruh negara.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata tidak menjadi masalah kepada kementerian untuk menempatkan mereka yang layak dan bersedia untuk bertugas.

"Bila sudah terlatih dan sudah dikenal pasti, sudah ditemuduga dan layak maka akan ditempatkan oleh kementerian," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis ramah Mesra dan jamuan tengah hari bersama Pertubuhan Peladang dan Nelayan daerah Jasin di sini, Sabtu.

Beliau berkata demikian ketika ditanya kedudukan calon guru tersebut berikutan keputusan kerajaan baru-baru ini yang menarik balik surat perberhentian perkhidmatan kira-kira 13,000 Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) yang diberikan tahun lepas.

Muhyiddin ketika mengumumkan perkara itu Khamis lepas berkata keputusan mengekalkan GSTT adalah bagi memberi mereka peluang menjadi guru terlatih dengan mengikuti kursus lanjutan dan kursus dalam cuti.

Beliau berkata masih terdapat tempat untuk calon guru berkenaan kerana negara masih memerlukan ramai guru terlatih. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan