UUM Cadang Pohon Status Zon Bebas Cukai Untuk Bantu Lonjak Universiti - Kampus | mStar

UUM Cadang Pohon Status Zon Bebas Cukai Untuk Bantu Lonjak Universiti

Diterbitkan: Sabtu, 1 Januari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SINTOK: Universiti Utara Malaysia (UUM) akan memohon status zon bebas cukai untuk kampus induknya di sini, dalam usaha melonjakkan institusi itu menjadi universiti pengurusan dan perniagaan bertaraf antarabangsa.

Naib Canselornya Profesor Dr Mohamed Mustafa Ishak berkata pihak UUM kini menyiapkan kertas kerja berhubung perkara itu untuk dikemukakan kepada Kementerian Pengajian Tinggi.

"Status ini membantu menjana kewangan universiti hasil pertumbuhan perniagaan dalam kampus berasaskan bebas cukai yang dapat mengurangkan kebergantungan kewangan kepada kerajaan," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan amanat Naib Canselor untuk warga UUM, di sini, Sabtu.

Beliau berkata status itu diharap dapat dikuatkuasakan menjelang akhir tahun ini.

Terdahulu dalam amanatnya, Mohamed Mustafa berkata status bebas cukai adalah antara empat strategi UUM dalam pelan transformasi 10 tahun untuk menjadi universiti pengurusan terkemuka dunia dan sebagai universiti penyelidikan dalam bidang Pengurusan dan Sains menjelang 2013.

"Pelaksanaan akan dilakukan dalam dua fasa iaitu dalam fasa pertama (2011-2015) tumpuan adalah untuk meletakkan UUM dalam peta akademik tempatan, manakala fasa kedua (2015-2020) menjadikan UUM sebagai pusat rujukan dalam bidang pengurusan oleh sarjana luar negara," katanya.

Katanya strategi kedua akan menumpukan kepada bidang berteraskan 'niche' dengan memperbanyakkan penyelidikan, pengkomersilan dan penerbitan jurnal berimpak tinggi, mensasarkan 70 peratus tenaga akademik memiliki ijazah doktor falsafah dan pelajar negara mencapai 30 peratus atau 10,000 pada 2015.

Penubuhan pusat-pusat pengajian baru dan jabatan-jabatan di kolej-kolej bagi menyerlahkan bidang tujahan (niche) dan kekuatan akademik UUM manakala serta memperkasa aktiviti akademik dan antarabangsa menjadi srategi ketiga dan keempat, katanya.

Beliau berkata kejayaan fasa pertama akan membuka laluan untuk meletakkan UUM sebagai "Top Business School dan Centre of Excellence" menjelang tahun 2020.

"Melalui strategi ini UUM mensasarkan dapat membaiki ranking sekarang 4 kepada tahap tertinggi 6 sebelum 2015," kata beliau.

Selain itu katanya, menerusi strategi itu juga UUM akan meningkatkan kampus bandarnya dengan membeli sebuah hotel di Kuala Lumpur bagi dijadikan pusat pelajar bidang pelancongan,katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan