Tiada Pengalaman Punca Mahasiswa Tak Jadi Usahawan - Kampus | mStar

Tiada Pengalaman Punca Mahasiswa Tak Jadi Usahawan

Diterbitkan: Selasa, 21 Disember 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Tiada pengalaman dan kurang pendedahan dalam bidang keusahawanan merupakan antara penyebab ramai pelajar lepasan institusi pengajian tinggi kurang berminat menjadi usahawan, kata Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi Abdul Rahim Md Noor.

Beliau berkata pendedahan berterusan perlu diberikan kepada pelajar IPT supaya mereka mendapat gambaran dan mengetahui selok-belok perniagaan.

"Jadi apa yang perlu kita buat sekarang ini adalah memberi pendedahan terus kepada pelajar. Kita perlu ajar mereka bagaimana hendak buat pemasaran, bagaimana mereka hendak mendaftar perniagaan mereka dan sebagainya," katanya kepada pemberita selepas menutup Pertandingan Perniagaan Malaysia antara IPT Malaysia 2010 di sini, Selasa.

Abdul Rahim berkata keluarga juga memainkan peranan yang penting dalam menggalakkan pelajar berminat untuk menceburi bidang perniagaan sekaligus menjadikan ia sebagai kerjaya pilihan.

"Sesetengah keluarga mungkin tidak begitu memberi fokus pada bidang ini. Kita mesti membudayakan keusahawanan di luar kampus," katanya.

Kumpulan Usmec dari Universiti Sains Malaysia (USM) memenangi tempat pertama dalam pertandingan itu. Tempat kedua ialah Kumpulan Mitec dari UniKL dan Kumpulan Tiara Enterprise dari Universiti Malaysia Terengganu mendapat tempat ketiga. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan