Kurangkan Birokrasi Galak Penuntut Anjur Kegiatan Dengan Pemimpin - Kampus | mStar

Kurangkan Birokrasi Galak Penuntut Anjur Kegiatan Dengan Pemimpin

Diterbitkan: Khamis, 25 November 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TEMERLOH: Pengurusan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) disaran agar mengurangkan karenah birokrasi dalam menggalakkan penuntutnya menganjurkan kegiatan yang mendekati pemimpin supaya mereka dapat bersemuka dan meluahkan keperluannya.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah berkata saranan ini dibuat memandangkan ada sesetengah IPTA dikesan menyekat hasrat penuntutnya untuk mengundang pemimpin termasuk menteri dalam aktiviti anjuran mereka.

Katanya beliau ada menerima aduan berhubung perkara itu dengan alasan majlis yang dianjurkan penuntut tersebut bersifat tidak rasmi dan hanya kecil-kecilan.

"Karenah birokrasi seumpama ini bukan sahaja menyekat kebebasan pelajar untuk bertemu pemimpin dan menjalankan aktiviti, malah ia tidak wajar. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri mengalakkan pelajar mengadakan majlis dan bertemu pemimpin bagi menyatakan masalah mereka," katanya kepada pemberita di sini Rabu.

Saifuddin berkata tidak perlu pertemuan dengan pemimpin diadakan secara formal atau besar-besaran memadai dengan bersembang minum teh. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan