Pendidikan Malaysia Berkualiti – Puad - Kampus | mStar

Pendidikan Malaysia Berkualiti – Puad

Diterbitkan: Selasa, 31 Ogos 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

JEMPOL: Kedudukan Malaysia yang disenaraikan sebagai lapan terbaik dalam kategori pendidikan di kalangan negara berpendapatan sederhan atas, membuktikan bahawa sistem pendidikan negara adalah berkualiti, kata Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi.

Beliau berkata banyak faktor yang menyumbang kepada kejayaan tersebut yang faktor utamanya ialah berkaitan dasar pelajaran negara yang sentiasa relevan dengan keperluan semasa terutama dalam bidang sains dan matematik.

"Yang kedua, fokus tinggi kerajaan dalam bidang pendidikan di mana setiap tahun kerajaan memperuntukkan jumlah yang besar untuk bidang pendidikan.

"Yang ketiga, kejayaannya juga banyak berpunca daripada kualiti guru di mana kita berjaya melahirkan guru-guru berkualiti dan terlatih," katanya kepada pemberita di sini pad Selasa.

Beliau diminta mengulas mengenai laporan survei Newsweek mengenai "Negara-negara Terbaik", yang turut meletakkan Malaysia di ranking ke-37 dalam senarai dari penyediaan ekonomi, politik, pendidikan, kesihatan dan kualiti kehidupan. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan