USM Keluar Pelindung UV Hampir Pancaran Sifar Matahari - Kampus | mStar

USM Keluar Pelindung UV Hampir Pancaran Sifar Matahari

Diterbitkan: Selasa, 16 Mac 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PULAU PINANG: Universiti Sains Malaysia (USM) mencapai satu lagi kejayaan dalam bidang penciptaan dengan mengeluarkan salut Nano Ultraviolat (UV) selaput pelindung untuk payung, pelindung matahari dan tekstil yang hampir pancaran UV sifar.

Penciptanya Dr Shahrom Mahmud dari Makmal Penyelidikan dan Teknologi (NOR), Pengajian Fizik universiti itu berkata kumpulan beliau yang membuat ciptaan itu mampu menciptanya dengan menyalut pelindung pada bekas yang membolehkan orang ramai menjadikan payung dan kanopi sebagai produk pelindung UV.

"Produk itu dikenali sebagai 'bekas penyalutan NanoZT-UV', memberikan larutan kepada isu UV berkaitan kesihatan dan mampu menjadikan tekstil biasa menjadi tekstil pelindung UV dengan hampir pancaran sifar UV dengan semburan," katanya pada persidangan akhbar bersama-sama dengan timbalan naib-canselor USM Prof Ahmad Shukri Mustapa Kamal untuk memperkenalkan produk itu di sini hari ini.

Beliau berkata produk itu diuji mengikut piawaian Persatuan Kimia Tekstil Antarabangsa Amerika Syarikat (AATC) dan ia mempamerkan pancaran UV yang cemerlang dengan hanya 0.3 peratus, lebih baik daripada faktor pelindung UV (UPF) 50+, yang merujuk pada pancaran UV iaitu dua peratus.

Bagaimanapun, katanya melebihi separuh adalah kanser kulit (melanoma) yang berpunca daripada lebih terdedah pada radiasi UV dari matahari, salutan NanoZT-UV merupakan larutan yang terbaik untuk mengatasi masalah ini.

"Oleh kerana lapisan ozon berkurangan empat peratus setiap 10 tahun, banyak hinggap di bumi dan lebih banyak kes baru kanser kulit dilaporkan di mana seorang daripada enam orang pada akhirnya menghidapi kanser kulit," kata beliau.

Shahrom berkata produk itu yang kini belum lagi didapati dalam pasaran berharga RM10 bagi satu bekas dan orang ramai boleh memperolehnya dalam masa setahun.

"Lapisan Nanoparticle-polymer dengan mudah disalut semburan pada payung dan kanopi kerana ia membolehkan kira-kira 0.1 peratus radiasi UV tembus terus di mana kebanyakan tekstil UV membolehkan satu hingga dua peratus UV menembusinya," kata beliau.

Beliau berkata salutan UV tidak telus air dan boleh disembur di semua produk berasaskan polimer dan produk tekstil. "Tetapi salutan UV tidak sesuai untuk disembur pada produk kapas tetapi ia boleh disemburkan pada produk tekstil yang mampu bertahan lebih setahun," kata beliau. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan