Tepung Pelita

Diterbitkan: Rabu, 31 Mei 2017 8:00 AM

(Ubah saiz teks)

TEPUNG pelita merupakan hidangan pencuci mulut wajib di bulan Ramadan.

Maka tidak hairanlah ramai yang sanggup beratur panjang di bazar Ramadan untuk mendapatkan juadah ini.

Namun untuk kepuasan diri sendiri apa kata, gunakan kreativiti anda dalam menghasilkan pencuci mulut ini dengan resipi khas Merang Suria Resort.

Bahan-bahan:

1 cawan tepung beras
6 sudu makan gula
2 cawan air
1 cawan santan
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
Sedikit kapur dan sedikit garam

Cara-cara:

1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Perah santan, masukkan tepung yang 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
7. Sejukkan.

Selamat mencuba!






Tags / Kata Kunci: tepung pelita

iklan

Video

Khamis, 21 September 2017 9:00 AM

Popular? Tolak Tepilah! - Bob (AF2)

Rabu, 20 September 2017 4:00 PM

Irfan Haris Nafi Tumpang Populariti Kakak

Selasa, 19 September 2017 2:00 PM

Keluh-Kesah Jalil Hamid

Selasa, 19 September 2017 9:00 AM

Kau Buat #OOTD Pun Riaklah! - Wak Doyok

Isnin, 18 September 2017 2:30 PM

Belum Masa Gantung Skrip – Naim Daniel

Jumaat, 15 September 2017 2:00 PM

Cassidy Malu Cakap Melayu?

Jumaat, 15 September 2017 9:00 AM

#akuStar: Payslip - Semangat Yang Hilang

Kolumnis

iklan

Iklan