Tepung Pelita

Diterbitkan: Rabu, 31 Mei 2017 8:00 AM

(Ubah saiz teks)

TEPUNG pelita merupakan hidangan pencuci mulut wajib di bulan Ramadan.

Maka tidak hairanlah ramai yang sanggup beratur panjang di bazar Ramadan untuk mendapatkan juadah ini.

Namun untuk kepuasan diri sendiri apa kata, gunakan kreativiti anda dalam menghasilkan pencuci mulut ini dengan resipi khas Merang Suria Resort.

Bahan-bahan:

1 cawan tepung beras
6 sudu makan gula
2 cawan air
1 cawan santan
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
Sedikit kapur dan sedikit garam

Cara-cara:

1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Perah santan, masukkan tepung yang 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
7. Sejukkan.

Selamat mencuba!






Tags / Kata Kunci: tepung pelita

iklan

Video

Isnin, 20 November 2017 9:00 AM

#BiziBody: Nabila Razali Simpan Foto Aedy Ashraf?

Ahad, 19 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Cikgu Meera - Oh Sayangku

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Jumaat, 17 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Hyper Act - Kasih

Khamis, 16 November 2017 2:00 PM

“Kalaulah Diberi Watak Utama...” - Riz Amin

Khamis, 16 November 2017 9:05 AM

Tak Tipu! Rawang Bypass Memang Gayat

Khamis, 16 November 2017 9:00 AM

Sufi Tak Mampu Tolak Haqiem Rusli

Rabu, 15 November 2017 9:00 AM

Bakat Mafarikha Tersia-sia Enam Tahun

Kolumnis

iklan

Iklan