Kerisik Hati Ayam

Diterbitkan: Rabu, 1 Jun 2016 7:00 AM

(Ubah saiz teks)

BOSAN berbuka dengan ikan, ayam, daging atau makanan laut? Apa kata jika anda cuba masak hati ayam istimewa ini. Pasti anda makan dengan penuh berselera.

Bahan

1 kg hati ayam-rebus
3 helai daun salam atau daun limau purut
1 cawan kerisik
3 keping asam gelugur
Minyak
Gula dan garam

Bahan Kisar

5 batang serai
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
6 cm halia
6 cm lengkuas
5 tangkai cili hijau
20 tangkai cili padi
4 cm kunyit

Cara Penyediaan

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan gula, garam, daun salam, dan hati ayam.
3. Tuangkan secawan air. Biarkan mereneh di atas api yang kecil.
4. Air sekali masukkan kerisik dan kacau sehingga kering.
Tags / Kata Kunci: resipi hati ayam , resipi Ramadan , kerisik

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan