Kuih Lompang - Jamu Selera | mStar

Kuih Lompang

Diterbitkan: Isnin, 6 Julai 2015 7:00 AM

Gambar hiasan: Kuih Lompang.

(Ubah saiz teks)

KUIH lompang adalah sejenis kuih tradisional yang popular di negara ini. Ia merupakan sejenis kuih yang dikukus dan pastinya menyihatkan.

Ia enak dimakan bersama kelapa parut muda yang ditabur diatasnya.


Bahan A:

2 cawan tepung beras

1/2 sudu kecil air kapur ( bancuh dan tapis)

Sedikit kelapa muda diparut  - digaul dengan sedikit garam


Bahan B:

1/2 cawan gula pasir

1/2 cawan gula merah

4 cawan air


Cara-cara:


Bancuh tepung dengan air kapur. Tuang air gula yg telah suam kedlm tepung. Kacau rata.

Didihkan air dalam kukusan. Panaskan acuan lompang ke dalam kukusan.

Bila air dah mendidih. Tuang adunan tepung ke dalam acuan lompang yang telah dipanaskan tadi.

Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.

Tags / Kata Kunci: kuih lompang
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan