Kuih Lompang

Diterbitkan: Isnin, 6 Julai 2015 7:00 AM

Gambar hiasan: Kuih Lompang.

(Ubah saiz teks)

KUIH lompang adalah sejenis kuih tradisional yang popular di negara ini. Ia merupakan sejenis kuih yang dikukus dan pastinya menyihatkan.

Ia enak dimakan bersama kelapa parut muda yang ditabur diatasnya.


Bahan A:

2 cawan tepung beras

1/2 sudu kecil air kapur ( bancuh dan tapis)

Sedikit kelapa muda diparut  - digaul dengan sedikit garam


Bahan B:

1/2 cawan gula pasir

1/2 cawan gula merah

4 cawan air


Cara-cara:


Bancuh tepung dengan air kapur. Tuang air gula yg telah suam kedlm tepung. Kacau rata.

Didihkan air dalam kukusan. Panaskan acuan lompang ke dalam kukusan.

Bila air dah mendidih. Tuang adunan tepung ke dalam acuan lompang yang telah dipanaskan tadi.

Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.

Tags / Kata Kunci: kuih lompang

iklan

Video

Selasa, 17 Oktober 2017 3:37 PM

Siapa Haida Hafiz?

Selasa, 17 Oktober 2017 2:49 PM

Video Majlis Resepsi 'Tycoon' Air Asia Tular

Selasa, 17 Oktober 2017 2:24 PM

Sabar Kakak, Benda Boleh Bincang...

Selasa, 17 Oktober 2017 9:00 AM

Ferhad Nak Berdangdut!

Isnin, 16 Oktober 2017 2:00 PM

Jom Santai Bersama Ruhainies Dan Tajul!

Isnin, 16 Oktober 2017 1:17 PM

Macam Mana Boleh Tersepit?

Isnin, 16 Oktober 2017 9:00 AM

#BiziBody: Haters Maki Tajul Di Instagram!

Jumaat, 13 Oktober 2017 2:30 PM

Ruhainies Bersedia Untuk Berkeluarga

Jumaat, 13 Oktober 2017 9:00 AM

#akuStar: Farisha Irish - Tak Malu

Kolumnis

iklan

Iklan