Roti Jala

Diterbitkan: Sabtu, 26 Julai 2014 12:30 AM

(Ubah saiz teks)

ROTI jala merupakan makanan kegemaran masyarakat Malaysia yang berbentuk jala.

Ia merupakan juadah yang sering kali menjadi pilihan pada perayaan istimewa terutamanya Hari Raya Aidilfitri.

Ia enak dimakan bersama kuah kari atau gulai ayam atau daging.


Bahan-Bahan:

2 cawan tepung gandum

2 biji telur

1 1/2 cawan air

1 cawan susu cair

6 sudu mentega cair

1 sudu teh garam

1 sudu teh serbuk kunyit

Cara Penyediaan:

Bancuh tepung dengan susu, garam, mentega cair dan telur sehingga sebati dan tuangkan air.

Elakkan dari adunan menjadi berketul samada menggunkan blend atau menapis terlebih dahulu.

Panaskan kuali leper, disarankan menggunakan non stick pan untuk tidak melekat, dan letakkan sedikit minyak.

Kiraikan di atas kuali leper. 

Apabila roti kelihatan kekuningan dan agak garing, angkat dan gulungkan.

Tags / Kata Kunci: roti jala

iklan

Video

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Khamis, 7 Disember 2017 8:00 PM

Nadzmi Adhwa Dikurung Selepas Kantoi Dadah

Kolumnis

iklan

Iklan