Roti Jala

Diterbitkan: Sabtu, 26 Julai 2014 12:30 AM

(Ubah saiz teks)

ROTI jala merupakan makanan kegemaran masyarakat Malaysia yang berbentuk jala.

Ia merupakan juadah yang sering kali menjadi pilihan pada perayaan istimewa terutamanya Hari Raya Aidilfitri.

Ia enak dimakan bersama kuah kari atau gulai ayam atau daging.


Bahan-Bahan:

2 cawan tepung gandum

2 biji telur

1 1/2 cawan air

1 cawan susu cair

6 sudu mentega cair

1 sudu teh garam

1 sudu teh serbuk kunyit

Cara Penyediaan:

Bancuh tepung dengan susu, garam, mentega cair dan telur sehingga sebati dan tuangkan air.

Elakkan dari adunan menjadi berketul samada menggunkan blend atau menapis terlebih dahulu.

Panaskan kuali leper, disarankan menggunakan non stick pan untuk tidak melekat, dan letakkan sedikit minyak.

Kiraikan di atas kuali leper. 

Apabila roti kelihatan kekuningan dan agak garing, angkat dan gulungkan.

Tags / Kata Kunci: roti jala

iklan

Video

Isnin, 18 Disember 2017 2:45 PM

Kecoh Naim Daniel 'Berduet' Dengan Hantu

Ahad, 17 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: InTeam - Kasih Kekasih

Jumaat, 15 Disember 2017 2:27 PM

Biarlah Ia Berlalu" - Adi Putra

Jumaat, 15 Disember 2017 11:51 AM

Aksi 'Rempit' Fasha Sandha Jadi Perhatian

Jumaat, 15 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Pesawat - Luluh

Khamis, 14 Disember 2017 1:00 PM

Peminat Lega Tiada Suara 'Kepit' Sajat

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Kolumnis

iklan

Iklan