Makanan Laut Masak Paprik

Diterbitkan: Jumaat, 18 Julai 2014 2:30 AM

(Ubah saiz teks)

MAKANAN laut memang enak, tetapi jangan pula dijamah berlebihan kerana ia boleh memudaratkan kesihatan. Sepanjang bulan Ramadan ini, ada kalanya menghidangkan juadah berasaskan makanan laut tentu dapat menambat selera orang tersayang.

Jadi, tidak salah untuk menyajikan hidangan makanan laut sekali sekala di bulan mulia ini.

Makanan Laut Masak Paprik


Bahan :
300gm campuran udang & sotong
3 biji bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dicincang
1/2 inci halia ~ dicincang
1 biji bawang holland ~ dipotong
1/2 biji carrot ~ dihiris
3 batang kacang panjang ~ dipotong
3 helai daun limau purut
2 sb cili kering kisar
1 sb sos tiram
1 sb sos cili
1 sk sos ikan
garam secukup rasa


Cara: 
Masukkan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan sotong biar sehingga masak & kemudian masukkan pula udang masak sebentar saja. Tambahkan sos tiram, sos cili, sos ikan dan sedikit garam. Gaul sebati, biarkan sebentar.Masukkan carrot & kacang panjang. Gaul rata, biar sayur masak. Masukkan bawang dan daun limau purut, kacau rata dan padamkan api.Sedia dihidangkan
Tags / Kata Kunci: Makanan Laut Masak Paprik

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan