Kuih Lompang

Diterbitkan: Sabtu, 12 Julai 2014 12:30 AM

Kuih lompang.

(Ubah saiz teks)

KUIH lompang adalah sejenis kuih tradisional yang popular di negara ini. Ia merupakan sejenis kuih yang dikukus dan pastinya menyihatkan.

Ia enak dimakan bersama kelapa parut muda yang ditabur diatasnya.


Bahan A:

2 cawan tepung beras

1/2 sudu kecil air kapur ( bancuh dan tapis)

Sedikit kelapa muda diparut  - digaul dengan sedikit garam


Bahan B:

1/2 cawan gula pasir

1/2 cawan gula merah

4 cawan air


Cara-cara:


Bancuh tepung dengan air kapur. Tuang air gula yg telah suam kedlm tepung. Kacau rata.

Didihkan air dalam kukusan. Panaskan acuan lompang ke dalam kukusan.

Bila air dah mendidih. Tuang adunan tepung ke dalam acuan lompang yang telah dipanaskan tadi.

Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.


Tags / Kata Kunci: kuih lompang

iklan

Video

Isnin, 20 November 2017 9:00 AM

#BiziBody: Nabila Razali Simpan Foto Aedy Ashraf?

Ahad, 19 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Cikgu Meera - Oh Sayangku

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Jumaat, 17 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Hyper Act - Kasih

Khamis, 16 November 2017 2:00 PM

“Kalaulah Diberi Watak Utama...” - Riz Amin

Khamis, 16 November 2017 9:05 AM

Tak Tipu! Rawang Bypass Memang Gayat

Khamis, 16 November 2017 9:00 AM

Sufi Tak Mampu Tolak Haqiem Rusli

Rabu, 15 November 2017 9:00 AM

Bakat Mafarikha Tersia-sia Enam Tahun

Kolumnis

iklan

Iklan