Kuih Lapis

Diterbitkan: Sabtu, 5 Julai 2014 2:00 AM

Kuih Lapis

(Ubah saiz teks)

KEBIASAANNYA pada bulan puasa, setiap kali melihat kuih berwarna warni pasti akan rasa terliur, mungkin kerana menahan lapar dan dahaga seharian menjalani ibadah itu.

Namun, kadang kala keindahan kuih pada warnanya tidak menjamin keenakannya. Jadi, apa kata anda mencuba sendiri resipi istimewa ini untuk juadah berbuka puasa nanti.


Kuih Lapis

Bahan:
1 cawan tepung gandum 
1/2 cawan tepung beras
1 cawan gula 
4 cawan santan (jika santan kotak guna 2 cawan santan bercampur 2 cawan air)
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil minyak
sedikit pewarna 

Cara:
Campurkan semua bahan di atas kecuali pewarna dan kisar supaya sebati. Tapiskan adunan tersebut. Bahagikan adunan kepada dua dan letak pewarna berbeza pada setiap bekas.
Untuk memudahkan kuih ini dikeluarkan bila masak,letakkan plastik di dalam loyang. Letak adunan dalam loyang dan kukus selama 10 minit. Seterusnya letak adunan lain. Kukus selama 3 hingga 5 minit. Buat sampai adunan habis. Lapisan terakhir dikukus selama 20 minit sehingga semua adunan masak. Tunggu kuih sejuk baharu dipotong.
Tags / Kata Kunci: kuih lapis

iklan

Video

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Kolumnis

iklan

Iklan