Masakan Hasil Laut Istimewa di Soleil Petaling Jaya - Jamu Selera | mStar

Masakan Hasil Laut Istimewa di Soleil Petaling Jaya

Diterbitkan: Selasa, 8 April 2014 2:05 PM

Menu pembuka selera di Soleil Petaling Jaya - BRIAN MOH/The Star.

(Ubah saiz teks)

KEHEBATAN seorang chef kebiasaannya dapat dilihat pada kreativiti dan keupayaannya untuk menghasilkan sesuatu hidangan, sama ada menu tempatan atau antarabangsa dengan sempurna.

Bagi Chef Evert Onderbeke, penggunaan bahan tempatan membolehkan beliau menjadi chef yang kreatif dalam bidang masakan tempatan supaya dapat memikat hati pelanggan.

Anak kelahiran Belgium ini mula menyertai bidang seni kulinari sejak berusia 15 tahun ketika menuntut di sekolah kulinari terkemuka di Ter Duinen, Koksijde di tanahairnya.

Pernah bekerja di New York bersama seorang chef dari Belgium, Steven Debryun, selain Chef Roger Souvereyns dan Chef Wout Bru, Onderbeke mula mempamerkan kreativitinya dengan membuat bahan masakan tersendiri untuk mengekalkan kualiti masakan yang tinggi di Soleil.

Setiap tiga bulan, Onderbeke sering menukar menu di restoran berkenaan untuk mengetengahkan sentuhan citarasa Asia dalam masakan Eropah.

Antara kreativitinya yang ditampilkan dalam menu yang dihasilkan adalah Pan Fried Hokkaido Scallops bersama dengan Helianti Puree, Shimeiji Mushrooms dan Walnut Dressing  dengan harga berpatutan iaitu RM50 setiap hidangan; Grilled Stuffed Squid  dengan Fine Vegetables (RM40) dan Emulsion Seafood  dan  ketam yang diperap dengan avokado , momotaro dan basil sorbet (RM45). 

Menu pembuka selera yang di Soleil ialah bubur helianti dengan hiasan kupang yang menarik. Ia diperbuat daripada sayur tuber (pucuk ubi) yang mempunyai persamaan dengan articok dari Baitulmaqdis.
 
"Rasanya yang berkanji menjadikan ia sesuai dimakan bersama dengan kekapis," kata Onderbeke. 

Sommelier Yuhei Teraoka pasti membuka selera bersama dengan Seafood Symphony (RM50) terutama apabila ia dihidangkan bersama empat gelas Tequila serta tiram segar dan yuzu margarita, selain virgin mojito bersama sotong panggang, momotaro gazpacho bersama tuna tartar dan asam laksa bersama udang panggang. 

Onderbeke mula meminati menu berasaskan makanan laut ketika melawat High Tide di Menara Taipan. 

"Saya menggunakan wain putih, lemon, taragon, pasli, kucai dan daun basil dalam masakan. 

Menu lain yang turut menarik perhatian ialah, tempe herba dan tempe yang disalut barramundi dalam sup udang karang bersama brokoli  pasti membuatkan anda menjilat jari (RM65). 

"Saya gemarkan tempe, jadi tidak ada salahnya untuk menggunakan kombinasi isi ikan sama ada hasil laut tempatan atau import sebagai bahan utama berbanding kacang soya," kata Onderbeke. 

Selain itu, terdapat juga masakan seperti Roasted Pigeon dengan Pan Seared Foie Gras, Saute Baby Spinach dan  Sweet Corn Croquettes (RM110).

Menu pencuci mulut yang dihasilkan pakar pembuat pasti di Soleil tidak pernah menghampakan pengunjungnya, seperti Pandan Crepe with Banana dan buah melaka, sorbet kelapa dan mangga, markisa dan ginger panna cotta bersama dengan kumquat confit (RM26). 

SOLEIL
Ground Floor
22A, Jalan 17/54
Seksyen 17,Petaling Jaya,
Tel: 03-7932 5989.
Waktu perniagaan: 12 tengah hari hingga 2.30 petang, 6.30 petang hingga 10.30 malam. Ditutup pada Isnin. Tags / Kata Kunci: Soleil , Evert Onderbeke , Masakan Seafood
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan