Percikan Air Selepas Ziarah Raudah

Khamis, 3 September 2015 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Saya jatuh cinta dengan Madinah. Tenang, damai dan segala-galanya indah di tempat itu, apatah lagi jika berada di dalam Masjid Nabawi, Raudah dan makam Rasulullah S.A.W. semua orang tentu ada cerita tersendiri apabila kali pertama kaki melangkah ke dalam Raudah dan menziarahi makam junjungan mulia. Begitu juga saya.

Kagum Melihat Keindahan Masjid Nabawi

Khamis, 27 Ogos 2015 5:06 PM

ASSALAMUALAIKUM. Penerbangan Saudi Airlines membawa kira-kira 400 jemaah haji tiba di lapangan terbang Madinah pada kira-kira jam 8 malam waktu tempatan. Urusan imigresen kami tidaklah begitu panjang. Alhamdulillah. Kami adalah jemaah KT44 iaitu penerbangan yang ke-44 bagi jemaah haji Malaysia ke Tanah Suci untuk mengerjakan ibadat haji.

Debaran Tetamu Haji

Khamis, 20 Ogos 2015 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM.  Tanggal 23 Februari 2000 tidak dapat saya lupakan kerana tarikh itu saya berangkat ke Tanah Suci untuk memenuhi undangan sebagai tetamu Allah bagi menjalani ibadat haji sekali gus menyempurnakan rukun Islam kelima. Alhamdulillah.

Nasihat Anak Pak Imam Berkesan Di Hati

Khamis, 6 Ogos 2015 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Ketika ini, tentu sekali pembaca memenuhi undangan ke majlis rumah terbuka kerana tidak lama lagi Syawal akan melabuhkan tirai. Bukan sekadar rumah terbuka, mungkin ada juga antara kita menghadiri kenduri doa selamat untuk bakal tetamu Allah yang akan berangkat untuk menyempurnakan ibadat haji.

Saie Terakhir Bersama Bapa

Khamis, 30 Julai 2015 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM.  Banyak kenangan dilalui ketika menunaikan umrah bersama-sama pembaca majalah Jelita. Setiap cabaran, ujian dan dugaan terus terpahat dalam ingatan. Tiada yang pahit bagi saya kerana segala yang dilalui menjadi pengajaran dan menyebabkan diri ini lebih tabah ketika berhadapan setiap ujian dalam kehidupan.

Serangan Misteri Jam 4 Pagi Syawal...

Ahad, 26 Julai 2015 4:17 PM

MAT Teh O tidak bersalah dalam hal ini. Mana mungkin dia dipersalahkan kerana dia hanya berusia setahun tiga bulan. Tetapi oleh kerana dia yang menjadi punca, maka dia kini digelar 'Mat Punca' pula. Kasihan Mat Teh O.

Musibah Uji Kesabaran Jemaah

Khamis, 23 Julai 2015 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Minggu lalu saya menulis mengenai dugaan dan cabaran pembaca Jelita yang menyertai kembara umrah pada 26 Mei  2008 ketika ziarah di Madinah. Segala ujian berjaya ditempuh dengan penuh kesabaran oleh jemaah.

Media Sosial Hangatkan Unsur Perkauman

Ahad, 19 Julai 2015 11:44 AM

KEJADIAN pergaduhan di Plaza Low Yat pada malam Ahad dan pagi Isnin lalu memaparkan bagaimana mudahnya sesuatu insiden terpencil bertukar menjadi kejadian besar yang diketahui oleh masyarakat di negara ini khasnya dan di seluruh dunia amnya menerusi penyebaran meluas menerusi media sosial.

Dugaan Jemaah Jelita Di Madinah

Khamis, 16 Julai 2015 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Esok, insyaAllah umat Islam di seluruh dunia akan menyambut Aidilfitri. Selamat Hari Raya dan maaf zahir batin atas segala kesilapan dan kekurangan saya sepanjang menjadi kolumnis ruangan ini sejak hujung tahun lalu.

  • Mukasurat 1 daripada 15

Lihat mukasurat:

iklan

iklan

Iklan