Berat Hati Meninggalkan Tanah Suci

Khamis, 8 Oktober 2015 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Nenek dan ibu saudaraku sudah ke Madinah pada tanggal 31 Mac 2000. Saya pulang semula ke Dar Al-Haramain atau lebih dikenali sebagai Maktab 79 ketika itu dan bertemu semula dengan rakan jemaah di dalam bilikku ialah kak Ijad, makcik Hasnah, nenek Selamah, kak Zainun, makcik Jemah dan nenek Singum.

Urus Nenek Di Hospital Besar Ajyad

Khamis, 1 Oktober 2015 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Selesai menyempurnakan ibadat haji, jemaah berehat seketika. Semua tampak lesu namun solat berjemaah tetap diteruskan terutama ketika solat Subuh, Maghrib dan Isyak. Saya pula tidak berlengah untuk bertemu nenek. Sekembali dari Arafah pada 19 Mac 2000 bersamaan 13 Zulhijah, saya berjumpa nenek pada keesokan harinya.

Minggu Melanggar Pantang Larang

Jumaat, 25 September 2015 10:58 AM

MINGGU lepas merakamkan sesuatu yang luar biasa dalam berbicara soal melanggar pantang larang biarpun ianya datang daripada kumpulan yang tidak disangka-sangka.

Bantah Bukan Sekadar Bantah

Selasa, 22 September 2015 7:23 PM

RAKYAT Malaysia telah membuktikan sesuatu yang sangat berharga pada 29 Ogos yang lalu - yakni mereka dapat berhimpun beramai-ramai dengan aman demi satu matlamat yang sama.

Hiba Meninggalkan Madinah

Rabu, 9 September 2015 6:00 AM

ASSALAMUALAIKUM...

Hari-hari yang dilalui di Madinah tidak saya sia-siakan. Ketika mengikuti kursus ibadat haji perdana di Masjid Negara, setiap jemaah diingatkan agar merebut peluang mendapatkan solat 40 waktu di Masjid Nabawi. Begitu juga saya. Alhamdulillah segala urusan ibadat berjalan lancar.

Percikan Air Selepas Ziarah Raudah

Khamis, 3 September 2015 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Saya jatuh cinta dengan Madinah. Tenang, damai dan segala-galanya indah di tempat itu, apatah lagi jika berada di dalam Masjid Nabawi, Raudah dan makam Rasulullah S.A.W. semua orang tentu ada cerita tersendiri apabila kali pertama kaki melangkah ke dalam Raudah dan menziarahi makam junjungan mulia. Begitu juga saya.

Kagum Melihat Keindahan Masjid Nabawi

Khamis, 27 Ogos 2015 5:06 PM

ASSALAMUALAIKUM. Penerbangan Saudi Airlines membawa kira-kira 400 jemaah haji tiba di lapangan terbang Madinah pada kira-kira jam 8 malam waktu tempatan. Urusan imigresen kami tidaklah begitu panjang. Alhamdulillah. Kami adalah jemaah KT44 iaitu penerbangan yang ke-44 bagi jemaah haji Malaysia ke Tanah Suci untuk mengerjakan ibadat haji.

Debaran Tetamu Haji

Khamis, 20 Ogos 2015 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM.  Tanggal 23 Februari 2000 tidak dapat saya lupakan kerana tarikh itu saya berangkat ke Tanah Suci untuk memenuhi undangan sebagai tetamu Allah bagi menjalani ibadat haji sekali gus menyempurnakan rukun Islam kelima. Alhamdulillah.

  • Mukasurat 1 daripada 16

Lihat mukasurat:

iklan

iklan

Iklan