Antara Kepentingan Diri Dan Hak Jemaah

Khamis, 11 Februari 2016 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Makkah mendung dan suhu ketika itu pada sebelah siang adalah sekitar 20 darjah Celcius. Memang nyaman dan selesa. Lazimnya, apabila cuaca dingin di Arab Saudi, Makkah selalunya tidak dingin. Tidak seperti Madinah yang suhunya pada Disember adalah sekitar 5 darjah Celcius.

Dugaan Mencari Jemaah

Khamis, 4 Februari 2016 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM.  Pada 12 Disember semua jemaah bersiap sedia untuk ke Tanah Suci Makkah bagi menyempurnakan ibadat umrah. Semua tampak tenang di lobi hotel Jawharat Fayroz menunggu bas yang dijadualkan tiba pada jam 2 petang.

Salam Dari Timur Tengah

Sabtu, 30 Januari 2016 10:46 AM

NEGARA Kuwait akan menyambut ulangtahun hari kemerdekaannya Februari ini. Secara tradisinya, Kuwait merayakan Hari Kebangsaannya pada 25 Februari setiap tahun. Walau bagaimana pun mengikut fakta sejarah, Kuwait memperolehi kemerdekaannya dari jajahan British pada bulan Jun 1961. Namun 25 Februari dipilih kerana menghormati bekas pemimpin Kuwait Sheikh Abdullah Al Salem Al Sabah yang menaiki takhta sebagai pemimpin era moden negara itu pada 25 Februari 1950.

Hal Remeh Yang Tidak Diperlukan

Khamis, 28 Januari 2016 8:55 PM

ERTI munasabah semakin hilang sejak beberapa tahun yang lalu lantaran masyarakat kita begitu cepat melatah dalam mendepani hal-hal yang mengarut. Bagi sesebuah negara yang mempunyai banyak undang-undang untuk mengawal sikap rakyatnya, kita begitu obses untuk memastikan setiap orang menurutinya.

Mimpi Terjawab Sebaik Tiba Di Destinasi

Khamis, 28 Januari 2016 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Lazimnya, berziarah ke sekitar kota Madinah tidak diadakan pada Jumaat kerana bimbang tidak sempat sampai semula ke hotel bagi menunaikan solat Jumaat. Ziarah di Madinah selalunya membabitkan Masjid Quba’, Jabal Uhud dan makam syuhada’, ladang tamar dan melalui Masjid Qiblatain.

Nasihat Che Nyah Berbekas Di Hati

Khamis, 21 Januari 2016 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Setelah tiba di Madinah pada tengah hari 10 Disember 2015, sebahagian besar jemaah bergegas menuju ke Masjid Nabawi untuk menunaikan solat Zuhur berjemaah. Begitu juga jemaah sebilik saya, Cikgu Senah dan ibunya makcik Salbiah yang berasal dari Sarawak.

Melapor Berita Di Era Facebook

Khamis, 14 Januari 2016 9:21 AM

SEMASA penulis bertugas sebagai editor di akhbar The Star, sebelum tamat kontrak pada 2014, didapati ramai pemberita menggunakan rantaian media Facebook (FB) bagi mendapatkan respon mengenai pelbagai isu semasa dari tokoh atau personaliti tertentu.

Panggilan Umrah Bagai Mimpi

Khamis, 14 Januari 2016 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM. Sejak hujung November 2015 Tanah Suci Makkah dan Madinah menjadi tumpuan umat Islam di seluruh dunia untuk mengerjakan umrah. Alhamdulillah, saya diundang sekali lagi untuk menunaikan umrah pada tanggal 9 Disember 2015.

Berakhir Pengalaman Haji

Khamis, 7 Januari 2016 8:00 AM

ASSALAMUALAIKUM.  Masa terlalu pantas berlalu di Madinah. Terasa singkat di Madinah kerana tidak sampai 10 hari saya berada di Tanah Suci yang bersemadinya jasad junjungan mulia, Nabi Muhammad S.A.W.

  • Mukasurat 1 daripada 19

Lihat mukasurat:

iklan

iklan

Iklan