Fathia Latiff, Emma Maembong, Janna Nick, Aiman Tino antara artis dikesan pakai jenama tiruan - Berita Hiburan | mStar

Fathia Latiff, Emma Maembong, Janna Nick, Aiman Tino antara artis dikesan pakai jenama tiruan

Diterbitkan: Jumaat, 27 Julai 2018 2:50 PM

Emma Maembong dan Ismail antara yang didakwa menggayakan barangan jenama mewah namun ia adalah dipercayai tiruan.

(Ubah saiz teks)

SEBUAH akaun Instagram mendedahkan beberapa selebriti menggayakan barangan jenama tiruan ketika menghadiri majlis dan menerusi foto yang dimuat naik di laman sosial mereka.

Pemerhatian dilakukan pemilik akaun @streetwearbustamy berpandukan beberapa kriteria yang terdapat pada barangan jenama original dan yang digayakan beberapa selebriti tempatan.

Antara selebriti yang didakwa menggayakan barangan tiruan ialah Fathia Latiff, Ismail Izzani, Emma Maembong, Aiman Tino, Zoey Rahman, Janna Nick, Fara Mandoza, Haqiem Rusli dan Ara Johari.

Ia dikesan menerusi gambar yang mereka rakamkan menerusi foto outfit of the day (OOTD).

Akaun dedah artis pakai barang tiruan

Menurut akaun tersebut mengayakan barang-barang tiruan boleh dianggap sebagai menyokong jenayah hak cipta.

"Sebagai selebriti perkara ini tidak seharusnya berlaku. Sila didik diri sendiri tentang menyalahgunakan harta intelektual.

"Menyokong produk palsu adalah tidak beretika dan menyalahgunakan harta intelek. Sila didik diri sendiri, kita tidak mengutuk, tetapi masalah ini menjadi trend dalam masyarakat kita," menurut status di akaun berkenaan.

Antara moto akaun itu juga ialah 'barang palsu adalah untuk orang-orang palsu'.

Awal dan Asad dikesan gayakan jenama original.

Antara barangan yang digayakan seleberiti tempatan ialah daripada jenama Gucci, Supreme, Balanciaga, Adidas dan Louis Vuitton.

Segelintir selebriti mengayakan jenama tiruan itu sebagai previu berbayar untuk perniagaan yang menjual barangan tiruan.

"Review berbayar tidak salah tapi sebagai selebriti yang tunjukkan sokongan kepada jualan barangan tiruan dan penyalahgunaan hak cipta itu salah.

"Ini adalah pengajaran,bila orang tiru hasil kerja kau, kau bising," ujarnya.

Selain itu, akaun tersebut turut mengesan beberapa selebriti yang mengayakan barangan original seperti Awal Ashaari, Asad Motawh, Hael Husaini, Nabila Razali dan Sharifah Sakinah.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan