“Tiz Zaqyah Banyak Cakap? Datanglah Mesyuarat” - Berita Hiburan | mStar

“Tiz Zaqyah Banyak Cakap? Datanglah Mesyuarat”

Diterbitkan: Khamis, 12 Oktober 2017 6:30 AM

Zed Zaidi minta Tiz datang mesyuarat Seniman dan bukannya hanya lantang bersuara di laman sosial.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pelakon Zed Zaidi meminta pelakon popular Tiz Zaqyah untuk hadir pada mesyuarat agung Seniman akan datang jika mempunyai cadangan atau masalah sebagai seorang pelakon.

Zed yang juga Presiden, Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) berkata, luahan rasa kecewa pelakon wanita itu tentang industri seni di laman sosial tidak memberi sebarang perubahan dan membantu pengiat seni lain.

"Cakap senang, kita buat mesyuarat panggil semua pengiat seni tidak pernah nampak batang hidung pun.

"Kalau dia rasa berhadapan dengan masalah sila utarakan dalam mesyuarat nanti, kalau banyak sangat complaint saya nak lantik dia jadi Ahli Jawatankuasa tahun depan.

"Jangan samakan kita dengan industri luar, mereka sudah lama, persatuan kita dalam proses pembelajaran dan sebab itu kita mahu semua orang beri sokongan dan idea," ujarnya kepada mStar Online.

Zed mengulas kenyataan Tiz yang kecewa dengan permainan industri seni yang dilihat tidak setimpal dengan apa yang diperolehi sebagai anak seni.

Menerusi laman Instastory, pelakon Nur Kasih itu juga mendakwa terpaksa berhadapan dengan persepsi negatif masyarakat yang berpendapat golongan artis sebagai bodoh.

Dia juga bertanya apa fungsi Seniman dalam hal itu dan kelebihan yang diperolehi sebagai ahli berdaftar dengan persatuan berkenaan.

Tiz turut membandingkan keadaan industri seni luar negara kerana ketika menjalani penggambaran Oh My English di New York, beberapa tahun lalu. 

Katanya, pelakon tambahan di sana mendapat perhatian dan dijaga oleh kesatuan dari segi bayaran dan masa bekerja minimum.

Zed berkata, jika Tiz anggota Seniman, dia sepatutnya membaca apa yang tertulis dalam kad ahli tersebut.

Kata Zed lagi, pihaknya sudah membela beberapa kebajikan khusus untuk pelakon dan mendapatkan skim insuran sepanjang hayat.

"Kad ahli itu adalah penting sebagai lesen supaya kawal industri daripada banjiran pelakon luar.

"Seperti negara jiran Indonesia, mereka ada syarat yang sangat ketat untuk membenarkan pelakon luar masuk industri mereka.

"Mereka buat begitu untuk mengutamakan pelakon-pelakon tempatan mereka dan kita perlu ada badan yang kawal dan beri lesen iaitu kad ahli kepada pelakon yang ingin aktif dalam industri," ujarnya.

Tizz Zaqyah

Sementara itu, menjawab persepsi negatif masyarakat terhadap artis 'bimbo', Zed berkata, ia juga salah satu perkara diusahakannya sejak memegang tampuk Seniman.

"Itu perkara utama saya perjuangkan iaitu sediakan peluang untuk artis sambung belajar peringkat ijazah sarjana muda di Universiti Utara Malaysia.

"Apabila ramai artis yang sambung belajar, ia secara tidak langsung mengubah persepsi masyarakat bahawa artis Malaysia bodoh.

"Dia tidak tahu dan ambil tahu tentang perkara-perkara itu, dia hanya tahu cari kesalahan sahaja.

"Berkaitan masa bekerja itu kami sedang memperjuangkannya dan ia bukan sesuatu yang mudah seperti bercakap di laman sosial," ujarnya.

Tags / Kata Kunci: Tiz Zaqyah , Seniman , Zed Zaidi
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan