Album Baharu Dayang Ungguli Carta iTunes - Berita Hiburan | mStar

Album Baharu Dayang Ungguli Carta iTunes

Diterbitkan: Rabu, 19 April 2017 6:00 AM

Album baharu ini merupakan hadiah istimewa Dayang kepada para peminatnya. -foto RAYMOND OOI / The Star

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Penyanyi Dayang Nurfaizah tidak menyangka album terbaharunya mendapat sambutan luar biasa peminat apabila ia menduduki tangga teratas carta album di iTunes sejak dilancarkan secara digital pada 7 April lalu.

Lebih menggembirakan album fizikal yang berada di pasaran bermula 15 April lalu itu sudah terjual sebanyak 2,000 unit dan ia sedang diulang cetak untuk kali ketiga.

"Alhamdulillah tiada kata selain terima kasih kepada peminat dan ini semua terjadi kerana sokongan mereka terhadap kerjaya saya.

Dayang teruja apabila album baharunya menduduki tangga teratas carta album di iTunes.

"Album ini pun saya hasilkan atas permintaan mereka selepas enam tahun tiada album baharu.

"Mengetahui album ini berada di tangga teratas dalam carta antarabangsa selama seminggu, ia amat menggembirakan," katanya kepada mStar Online.

Dayang ditemui pada sidang media pelancaran albumnya yang berjudul Dayang Nurfaizah di Matic di sini, Selasa.

Penyanyi lagu Lelaki Teragung itu juga turut mengadakan showcase istimewa untuk para peminatnya ditempat sama bersempena pelancaran album tersebut.

Untuk rekod, penyanyi kelahiran Kuching, Sarawak ini pernah melancarkan tujuh buah album iaitu Dayang Nurfaizah (1999), Seandainya Masih Ada Cinta (2001), Hembusan Asmara (2002), Dayang Sayang Kamu (2004), Kasih (2005), Dayang 2007 (2007) dan Sayang & Cahaya (2011).

Dalam pada itu, Dayang berkata dia terpaksa mengambil masa yang lama untuk menghasilkan album berkenaan kerana bersikap selektif bagi memberi kepuasan kepada pendengar dan peminatnya.

"Saya ambil masa hampir tiga tahun menyiapkan album ini kerana kali ini saya memang teliti dan selektif terhadap pemilihan lagu dan lirik.

"Album ini sangat istimewa dan sejujurnya ia adalah album terbaik pernah saya hasilkan," ujarnya.

Semua sepuluh lagu yang dimuatkan dalam album baharu ini adalah berentak balada.

Bercerita lanjut mengenai album yang yang memuatkan 10 buah lagu itu, Dayang berkata ia memperlihatkan kerjasama antara komposer baharu dan lama.

Malah kata Dayang, dia teruja dapat kembali merakamkan lagu bersama Ajai dan Aubrey Suwito kerana kali terakhir dia menyanyikan lagu hasil sentuhan kedua-dua komposer itu adalah 15 tahun lalu.

"Menariknya mengenai album ini, semua lagu dimuatkan adalah balada dan ia berlaku secara kebetulan kerana semua komposer menghantar lagu berentak perlahan untuk saya.

"Namun setiap lagu mempunyai perbezaan dan kesitimewaan sendiri.

"Paling seronok saya dapat kembali merakamkan lagu daripada Ajai iaitu Separuh Matiku Bercinta dan saya pilih ia sebagai single pertama," jelasnya.

Antara lagu yang dimuatkan dalam album ini adalah Layarlah Kembali, Usah Dibilang Cinta, Lelaki Teragung, Nanti, Dipintu Syurga, Takdir, Dia, Tak Pernah Menyerah dan Dalam Diam.

Tags / Kata Kunci: Dayang Nurfaizah
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan