Hafiz Hamidun, Ana Raffali Antara Artis Sertai 'Gema Gegar Vaganza' - Berita Hiburan | mStar

Hafiz Hamidun, Ana Raffali Antara Artis Sertai 'Gema Gegar Vaganza'

Diterbitkan: Selasa, 28 Mac 2017 12:19 PM

Seramai 10 peserta bakal berentap menerusi program terbaharu Gema Gegar Vaganza yang akan bermula pada 8 April ini. Foto Ihsan ASTRO

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Beberapa penyanyi terkenal seperti Hafiz Hamidun, Ana Raffali, Bienda dan Azmi Caliph Buskers antara peserta yang bakal berentap menerusi program terbaharu iaitu Gema Gegar Vaganza yang mengangkat lagu ketuhanan sebagai konsep pertandingan.

Pengurus saluran Astro Oasis, Ahmad Fuad Mat Ali berkata, selain peserta solo, program yang membariskan 10 peserta itu juga turut menampilkan penyertaan artis berkumpulan bagi sama-sama berentap untuk merebut gelaran juara.

"Untuk penganjuran kali pertama ini, pentas Gema Gegar Vaganza akan digegarkan oleh barisan penyanyi yang pernah mewarnai industri hiburan tanah air selain mempunyai portfolio seni yang hebat.

"Inspirasi daripada sambutan hangat daripada Gegar Vaganza, pertandingan ini turut menerapkan format dan konsep sama dengan elemen yang sinonim seperti persembahan pembukaan oleh pengacara dan kejutan," katanya kepada mStar Online.


Bakal pengantin baharu, Hafiz Hamidun bakal berentap dalam Gema Gegar Vaganza.

Antara peserta berkumpulan yang bertanding ialah Hijjaz, Saujana, Mirwana dan UNIC manakala dua lagi peserta solo adalah Izam (EYE) dan Wani.

Gema Gegar Vaganza akan mula bersiaran secara langsung selama lapan minggu di Pusat Konvensyen CIDB, Cheras bermula 8 April ini.

Ia juga akan disiarkan menerusi saluran Astro Oasis (106) dan Maya HD (135) pada setiap hari Sabtu, 9 malam.

Dalam pada itu, Ahmad Fuad berkata, Gema Gegar Vaganza dapat menjadi satu medium bagi menyampaikan mesej dakwah yang berkesan dan atas dasar itu Astro Oasis memperkenalkan program itu namun bersifat lebih terbuka dan komtemporari sesuai dengan kehendak masa kini.

"Jika kita perhatikan, kini terdapat banyak lagu berunsur ketuhanan dan nasihat yang boleh kita ketengahkan.

Siti Nordiana diberi kepercayaan menggalas tanggungjawab sebagai hos.

"Kami berharap dengan pendekatan diketengahkan masyarakat akan membuka mata dan minda seterusnya mengiktiraf bahawa lagu-lagu yang membawa mesej-mesej positif dan berunsurkan Islamik tidak hanya terhad pada genre muzik nasyid sahaja," katanya.

Bercakap lanjut mengenai Gema Gegar Vaganza, Ahmad Fuad berkata, setiap peserta perlu tampil bebas memilih apa sahaja genre namun ia mestilah mengandungi unsur nasihat dan aksi serta pemakaian selari dengan ajaran Islam.

Dari segi pemarkahan pula, barisan peserta akan diadili sepenuhnya oleh tiga juri profesional berdasarkan kriteria pemarkahan yang telah ditetapkan.

"Kerusi panas juri pula akan diduduki oleh dua orang juri tetap iaitu Farihin Abdul Fattah, seorang komposer dan penerbit yang tidak asing lagi dalam dunia seni hiburan Islam.

Ana Raffali buat kemunculan semula dalam Gema Gegar Vaganza.

"Beliau akan ditemani oleh Oki Setiana Dewi, seorang pelakon Indonesia yang berpengaruh dan aktif dalam hal-hal berkaitan keagamaan di Indonesia manakala, seorang juri jemputan akan diundang pada setiap minggu," katanya.

Siti Nordiana, Achey daripada kumpulan Bocey dan Fikri (Lawak Solo) akan diberi kepercayaan penuh sebagai hos.

Juara Gema Gegar Vaganza bakal membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM100,000 beserta trofi.

Naib juara pula akan memenangi hadiah wang tunai sebanyak RM30,000 beserta trofi manakala hadiah tempat ketiga akan mendapat wang tunai bernilai RM20,000 beserta trofi.

Tempat keempat pula bakal meraih wang tunai RM10,000 beserta trofi dan pemenang bagi kategori ‘Pilihan Penonton’ yang diundi menerusi sistem dalam talian pula akan membawa pulang wang tunai RM5,000.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan