'Throne of Thorns' Cabar Kemampuan Zizi Zulkifli

Diterbitkan: Ahad, 5 Februari 2017 6:20 AM

Teater Throne of Thorns arahan Zizi bakal dipersembahkan pada 17 hingga 19 Februari ini di Panggung Eksperimen Akademi Seni Budaya Dan Warisan Kebangsaan (Aswara) bermula pukul 8.30 malam.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Usaha mengangkat budaya Melayu menerusi persembahan teater Inggeris ternyata mencabar kemampuan pelakon dan pengarah, Zizi Zulkifli.

Menurut Zizi, pementasan teater Throne of Thorns yang menggarapkan elemen persembahan makyong dan diadun dengan karya Barat - The Tampest milik William Shakespeare bakal memberi nafas baharu kepada persembahan teater tradisional.

“Mengarahkan teater tradisional Melayu yang dilakonkan oleh orang Melayu sendiri adalah perkara yang biasa.

"Namun menjayakan persembahan teater kontemporari dengan teknik teater tradisional Melayu dan dilakonkan oleh orang asing benar-benar mencabar.

“Menerusi Throne of Thorns para pelakon perlu melakukan pergerakan tari Melayu dan bercakap dalam lenggok makyong,” katanya kepada mStar Online.

Throne of Thorns angkat budaya Melayu.

Teater Throne of Thorns arahan Zizi bakal dipersembahkan pada 17 hingga 19 Februari ini di Panggung Eksperimen Akademi Seni Budaya Dan Warisan Kebangsaan (Aswara) bermula pukul 8.30 malam.

Throne of Thorns merupakan projek teater yang dipentaskan Zizi sewaktu menyelesaikan pengajian peringkat Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Produksi Teater di Universiti Of Wollongong, Sydney.

Kali pertama ia dipentaskan ialah pada 2015 di Australia dan dilakonkan oleh 10 orang pelakon dari negara itu sendiri.

“Untuk persembahan kali ini saya ingin tampilkan sedikit kelainan iaitu dengan menampilkan dua pelakon Melayu iaitu Zamzuriah Zahari dan Baisah Husin sebagai pemuzik,” kata Zizi.

Jelas Zizi 10 pelakon Australia itu akan tiba di Kuala Lumpur pada Isnin dan mereka mempunyai masa selama 10 hari untuk berlatih.

Antara babak menarik.

“Mereka sudah mula berlatih secara berperingkat sejak November lalu dan dalam tempoh itu saya melakukan pemantauan secara online sahaja.

“Jadi dalam masa 10 hari selepas mereka tiba nanti, semua tenaga produksi akan mula melakukan persiapan.

“Sebagai pengarah saya perlu melakukan penambahbaikan selepas semua pelakon bergabung untuk disesuaikan dengan selera dan pemahaman penonton tempatan di sini,” katanya.

Teater ini akan dipersembahkan oleh Pusat Seni Tradisional Pentas (Putra) dan mendapat sokongan daripada Fakulti Filem, Teater dan Animasi, UiTM Shah Alam dan Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (Wham).

Tiket yang dijual pada harga RM20 dan RM10 bagi pelajar boleh dibeli di Aswara.

Tags / Kata Kunci: Zizi Zulkifli , Throne of Thorns , Teater , Makyong

iklan

Video

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Selasa, 15 Ogos 2017 3:28 PM

Raysha Rizrose Pemalu, Bukan Sombong!

Selasa, 15 Ogos 2017 11:59 AM

Keluarga 'Control' Hidup Neera Azizi?

Selasa, 15 Ogos 2017 9:00 AM

Abang Long Fadil 2 Telan Belanja RM 3.2 Juta

Kolumnis

iklan

Iklan