Tengku Khalidah Wartawan Hiburan Pertama Terima Datuk

Diterbitkan: Jumaat, 6 Januari 2017 7:50 PM

Tengku Khalidah Tengku Bidin menjadi wartawan hiburan Melayu pertama dalam sejarah di negara ini yang menerima gelaran Datuk ketika masih bertugas.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Presiden, Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (WHAM) iaitu Tengku Khalidah Tengku Bidin menjadi wartawan hiburan Melayu pertama dalam sejarah di negara ini yang menerima gelaran Datuk ketika masih bertugas.

Tengku Khalidah, 42, menerima Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) sempena sambutan Ulang Tahun ke-86 Keputeraan Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah Sultan Abu Bakar yang berlangsung di Istana Pahang, Kuala Lumpur di sini, pada Jumaat.

Tengku Khalidah berkata, kurniaan darjah kebesaran  itu menjadi kenangan paling indah dan pencapaian peribadi amat membanggakan dalam kehidupannya.

"Saya menjunjung kasih kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia, Sultan Pahang, Sultan Haji Ahmad Shah  atas penganugerahan yang akan menjadi kenangan paling indah dan pencapaian peribadi paling membanggakan dalam kehidupan saya ini.

"Sesungguhnya, pencapaian ini adalah tanda aras tertinggi buat wartawan wanita.

"Lebih membuatkan saya rasa terharu, bagi pihak wartawan hiburan, pengiktirafan ini sebagai satu penghormatan buat kerjaya kami yang sememangnya amat dekat dalam membantu perkembangan bidang kesenian, perfileman dan seni kreatif dalam negara,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh WHAM di sini pada Jumaat.

Tengku Khalidah memakai pingat Darjah Indera Mahkota Pahang yang membawa gelaran Datuk.
Memulakan kerjaya sebagai wartawan di akhbar Pentas Dunia ketika menunggu keputusan Peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) pada 1993, beliau kemudiannya berpindah ke akhbar Harian Watan dan bertugas selama dua tahun, sebelum beralih ke Kumpulan Utusan pada April 1996. 

Ketika di Kumpulan Utusan, Tengku Khalidah pernah bertugas sebagai wartawan Majalah HAI, wartawan akhbar Utusan Malaysia, Pengarang Hiburan Kosmo!, Pengarang Hiburan Utusan Malaysia dan kini Pengarang Hiburan Pancaindera, Mingguan Malaysia.

Dalam bidang sastera, Tengku Khalidah pernah mencacat sejarah sebagai deklamator puisi pertama dalam negara yang diberi peluang menyampaikan puisi di pentas paling berprestij Istana Budaya dengan menggunakan teknologi 'black ghauze' yang diiimport khas dari Singapura.

Selain itu juga, Tengku Khalidah merupakan Juara Pengacara Jemputan NONA pada 1998, beberapa tahun selepas Puan Sri Normala Shamsuddin menyandang gelaran yang sama dalam program anjuran TV3 itu.

Ketika masih berkhidmat sebagai wartawan, beliau turut berkorban masanya untuk menimba ilmu secara sambilan sehinggalah menerima Ijazah Sarjana Muda Komunikasi dari Universiti Putra Malaysia (UPM).

Tags / Kata Kunci: Tengku Khalidah , Wartawan Hiburan , WHAM

iklan

Video

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Selasa, 15 Ogos 2017 3:28 PM

Raysha Rizrose Pemalu, Bukan Sombong!

Selasa, 15 Ogos 2017 11:59 AM

Keluarga 'Control' Hidup Neera Azizi?

Selasa, 15 Ogos 2017 9:00 AM

Abang Long Fadil 2 Telan Belanja RM 3.2 Juta

Kolumnis

iklan

Iklan