"Penyanyi Usah Bimbang, Stesen Radio Tidak Lagi Penting" - David Teo - Berita Hiburan | mStar

"Penyanyi Usah Bimbang, Stesen Radio Tidak Lagi Penting" - David Teo

Diterbitkan: Jumaat, 10 Julai 2015 4:45 AM

David Teo

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Penerbit filem David Teo menyifatkan stesen-stesen radio tempatan pada masa kini tidak lagi menjadi peranan penting dalam memberi populariti pada sesebuah lagu baharu.

Justeru itu, David berkata, penyanyi-penyanyi yang gagal mendapat tempat di mana-mana stesen untuk memutarkan lagu mereka tidak perlu risau kerana medium utama pada ketika ini adalah internet dan laman sosial.

"Jangan putus asa jika radio tidak mahu memainkan lagu-lagu anda kerana medium pada zaman ini lebih luas di mana anda hanya boleh meraih populariti menerusi YouTube.

"Saya tahu ada yang kecewa apabila lagu-lagu yang ingin dipromosikan tidak diputarkan radio kerana saya pun pernah merasainya sebelum ini apabila single lagu pertama saya, Kacang tidak dimainkan radio. Kononnya lagu tersebut kurang berkualiti.

"Tetapi apa yang saya lihat, tanpa sokongan radio sekalipun, Kacang masih lagi menjadi viral di YouTube sehingga ia menjadi parodi," katanya kepada mStar Online.

Tambah David, stesen radio juga kini banyak mencari lagu bakat-bakat baru daripada laman YouTube untuk dikeudarakan.Sementara itu, tanpa rasa putus asa, David terus muncul dengan single lagu kedua pula bersempena dengan sambutan Aidilfitri berjudul Kawan Lama Salam Hari Raya, menampilkan penyanyi Yasin Sulaiman.

Katanya, lagu tersebut adalah sangat istimewa kerana liriknya dihasilkan sendiri manakala lagu dicipta oleh Yasin.

"Memandangkan saya begitu rapat dengan golongan Melayu, maka saya mahu hadiahkan sebuah lagu yang bermakna buat mereka iaitu sebuah lagu Hari Raya.

"Mengenai lagu ini ia mengisahkan tentang kawan-kawan lama yang jarang kita jumpa kerana kesibukan kerja dan sambutan Aidilfitri akan mengingatkan kita kepada mereka.

"Pada masa sama, ketika Raya barulah kita dapat bermaaf-maafan dengan mereka.

"Saya lihat ramai yang tidak mahu melaburkan wang untuk memiliki lagu Hari Raya. Jadi saya laburkan RM35,000 untuk menghasilkan lagu termasuk klip videonya sekali," ujarnya.

Dalam pada itu, pelakon Atikah Suhaime turut ditampilkan sebagai penyanyi latar.
Tags / Kata Kunci: David Teo
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan