Haiza Harap Lagu Rayanya Tidak Jadi Mangsa Diskriminasi - Berita Hiburan | mStar

Haiza Harap Lagu Rayanya Tidak Jadi Mangsa Diskriminasi

Diterbitkan: Selasa, 30 Jun 2015 4:30 AM

Haiza dan Fazli Zainal bakal keluar dengan lagu raya Inikan Raya. -Foto De Brother Studio. Solekan/ baju: Jimmie Couture.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Penyanyi dan penyampai radio Best FM, Haiza berharap lagu raya baharunya berjudul Ini Baru Raya dimainkan oleh semua stesen radio tempatan pada Hari Raya Aidilfitri ini tanpa sebarang dikriminasi.

Haiza atau nama sebenarnya Rohaizah Nordin, 35, berkata, dia mahu stesen radio memandangnya daripada sudut seorang penyanyi dan bukannya sebagai penyampai radio di stesen radio pesaing.

"Saya harap lagu ini diterima dan dimainkan di semua stesen radio tempatan. Kalau boleh lihat saya sebagai seorang penyanyi dan bukan penyampai radio.

"Saya ini masih baru dan tidak langsung memberi pesaingan kepada mana-mana stesen radio jika dibandingkan dengan penyampai di stesen radio lain. Lagi pula ini adalah lagu raya dan didengar setahun sekali sahaja," ujarnya kepada mStar Online ketika dihubungi di sini Isnin.

Haiza yakin lagu Inikan Raya dapat diterima.

Haiza menyertai stesen radio Best FM bermula pada Februari lalu.

Haiza berkata demikian ketika diminta mengulas tentang lagu raya baharunya duet bersama penyanyi Fazli Zainal berjudul Ini Baru Raya ciptaan Anuar Razak (Revolvers).

Kata Haiza, dia mula mendengar dan tertarik dengan lagu tersebut ketika didendangkan oleh komposernya sendiri Anuar Razak dalam satu majlis Hari Raya pada tahun lalu.

"Saya jatuh cinta pada lagu ini semasa tahun lalu, ketika itu ia dinyanyikan oleh abang Anuar sendiri dan selepas majlis terus saya bertanya tentang lagu tersebut.

"Alhamdulillah saya dan Fazli Zainal rakam lagu ini semula dua minggu sebelum puasa," katanya.

Jelas Haiza, lagu tersebut mempunyai keunikan tersendiri dan bertepatan dengan kemeriahan suasana Hari Raya Aidilfitri.

Katanya, irama inang dan joget dalam lagu tersebut juga membuatkan karya itu tidak lari daripada lagu raya lama.

"Bila bercakap tentang lagu raya, orang ramai masih nak dengar lagu-lagu raya lama sebab salah satunya irama joget dan inang.

"Sebab tu juga lagu ini saya mahu ia dikekalkan dengan irama itu supaya orang ramai boleh menerima lagu ini," katanya.

Dalam pada itu Haiza berkata, Ini Baru Raya  merupakan lagu raya keduanya selepas Pertemuan Di Hari Raya pada tahun 1998.

Tags / Kata Kunci: Haiza , Fazli Zainal
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan