Kajian Dua Tahun Hasilkan Teater 'Puteri Saadong' - Berita Hiburan | mStar

Kajian Dua Tahun Hasilkan Teater 'Puteri Saadong'

Diterbitkan: Ahad, 12 April 2015 5:30 AM

Sabera mengambil masa selama dua tahun untuk membuat kajian terperinci pementasan teater terbaharunya berjudul Puteri Saadong.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Aktivis teater, Sabera Shaik, 63, menjelaskan beliau mengambil masa selama dua tahun untuk membuat kajian terperinci pementasan teater terbaharunya berjudul Puteri Saadong yang sedang dipentaskan di Damansara Performing Arts Centre (DPAC) sejak Jumaat lalu.

Sabera berkata, selain membuat penelitian terhadap sejarah sebenar Puteri Saadong, beliau juga mengambil ilham daripada beberapa sasterawan ternama seperti Aeschylus, Shakespeare and Tage Larsen untuk menghasilkan skrip pementasan itu.

“Saya perlu berulang-alik ke Kota Bharu, Kelantan selama dua tahun bagi memahami penceritaan sebenar kisah Puteri Saadong selain mendapat ilham dari beberapa karya terkemuka.

“Saya juga ingin mempertontonkan kisah sebenar mengenai Puteri Saadong yang mungkin tidak diketahui oleh generasi baharu," katanya kepada mStar Online.

Sabera turut memegang watak sebagai Puteri Saadong.

Puteri Saadong adalah salah satu teater di dalam pementasan utama Naga Women arahan Tage Larsen dari Denmark dan sedang dipentaskan sehingga Ahad (hari ini).

Dalam pada itu, Sabera berkata, adalah satu kewajipan untuk beliau mementaskan kisah raja wanita kedua negeri Kelantan itu untuk sentiasa dikenang.

Jelasnya lagi, watak tersebut merupakan peranan penting yang perlu digalas dan tenaga muzik mahir turut membantu dalam teater ini.
 
“Bukan mudah untuk saya membawa watak Puteri Saadong kerana ia merupakan satu nama besar yang diingati sepanjang zaman.
 
“Menjadi satu tanggungjawab bagi saya membawa watak ini dan mujur pemuzik memberikan satu aliran jiwa untuk saya menghayati lakonan,” katanya.

Menerusi pementasan ini, Sabera dan tenaga produksinya menggunakan campuran muzik tradisional dan moden secara langsung tanpa menggunakan sebarang muzik rakaman semula bagi menghidupkan jalan cerita yang ingin disampaikan.

Penggunaan alat muzik tradisional turut memberi jiwa kepada pementasan teater Puteri Saadong.

 Menurut pemuzik teater ini, Mohammad Kamrulbahri Hussin, 37, irama dan alunan muzik secara langsung memberi impak luar biasa dalam sesuatu persembahan.
 
“Saya menggunakan beberapa elemen muzik khususnya kepada alat muzik bertali seperti rebab dan juga beberapa peralatan lain seperti gendang ibu, keyboard serta gambus untuk mewujudkan irama keislaman.
 
“Dalam persembahan ini, hanya saya dan rakan, Susan Sarah John menguruskan muzik dan kami melakukan latihan yang komprihensif kerana perlu memahami dialog dan membantu agar lakonan Sabera menjadi lebih bertenaga,” katanya.

Pementasan teater Naga Women yang dihasilkan oleh Masa Kini Theatre Company ini mempunyai tiga cerita berbeza iaitu Puteri Saadong, A Million of Sitas serta Eleni of Sparta.

Tiket dijual pada harga RM100 untuk dewasa dan RM65 bagi pelajar serta warga emas.
Tags / Kata Kunci: Puteri Saadong.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan