"Saya Bukan Pemalas" - Nabil Ahmad - Berita Hiburan | mStar

"Saya Bukan Pemalas" - Nabil Ahmad

Diterbitkan: Khamis, 13 November 2014 12:31 AM

Nabil Ahmad anggap penonton MLM belum terima komedi yang disampaikan.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pelawak Nabil Ahmad meminta orang ramai tidak melihat konsep jenaka stand up comedy yang ditampilkannya iaitu melakukan lawak secara sendirian sebagai pemalas. 

Nabil, 30, berkata, masyarakat harus faham ia adalah konsep lawak stand up comedy  yang masih lagi baharu bagi penonton yang gemar menyaksikan lawak di televisyen.

"Mereka selalu kata saya pemalas dan ambil jalan mudah untuk berada di pentas sendirian tidak seperti kumpulan pelawak lain.

"Sebenarnya mereka tidak tahu konsep stand up comedy yang mana ia lagi susah untuk dilakukan tanpa sebarang ‘prop’ ketika berada di atas pentas," katanya kepada mStar Online.

Nabil berkata demikian ketika diminta mengulas tentang penyertaannya dalam Maharaja Lawak Mega 2014 (MLM 2014) yang bakal membuka pentasnya bermula Jumaat ini di Teater Selangor, Shah Alam.

Dalam pada itu, Nabil berkata, pada asalnya dia agak ragu-ragu untuk kembali bertanding, namun kerana minat yang mendalam terhadap bidang lawak dia meneruskan perjuangan tersebut.

Bagaimanapun, dia tidak pernah mengharapkan kemenangan kerana pertandingan tersebut hanya berdasarkan populariti.

Jelas Nabil, apa yang dikesalkan setiap musim pertandingan tersebut, reaksi penonton yang datang seolah-olah tidak menghargai pelawak-pelawak yang bertanding.

Katanya, perkara tersebut juga menyebabkan pelawak yang kurang mempunyai peminat berasa tidak bersemangat untuk memberi persembahan yang terbaik.

"Saya juga kesal dengan penonton yang kebiasaannya daripada kumpulan peminat yang tidak memberi sokongan kepada pelawak lain.

"Misalnya ketika AR Badul dan Imuda dahulu keluar untuk buat lawak tiada penonton yang memberi tepukan serta tiada respons lawak mereka sehingga mereka merasakan persembahan tersebut tidak bagus.

"Saya minta biarlah penonton yang datang kali ini memberi sokongan pada semua pelawak yang keluar untuk buat persembahan mereka," ujarnya.

Tags / Kata Kunci: Nabil Ahmad
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan