Artis Baharu Perlu Terlibat Program Merdeka - Amy (Search) - Berita Hiburan | mStar

Artis Baharu Perlu Terlibat Program Merdeka - Amy (Search)

Diterbitkan: Ahad, 31 Ogos 2014 12:32 AM

Amy Search bersama isterinya Norhasniza Hassan atau Norish ketika mengagihkan bendera sempena kemerdekaan.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Penyanyi Amy Search menyarankan agar lebih ramai artis baharu terutama golongan muda melibatkan diri dengan program-program sempena hari kemerdekaan.

Amy atau nama sebenarnya, Suhaimi Abdul Rahman, 56, berkata, pengaruh yang ada pada artis boleh memberi kesedaran kepada masyarakat tentang kepentingan untuk menghargai nilai kemerdekaan yang dikecapi selama 57 tahun ini.

"Golongan artis muda seperti acuh tak acuh dengan program kemerdekaan sedangkan mereka tidak sedar jika tidak kerana kemerdekaan ini kita tidak berada di sini seperti hari ini.

"Sebagai artis sepatutnya kita perlu menjadi contoh dan tarik semula masyarakat terutama golongan muda untuk menanam semangat menyambut bulan kemerdekaan ini," ujarnya ketika ditemui selepas program Ops Gerak Merdeka, di PPR Kampung Baru Air Panas, di sini, Sabtu.

Amy bersama kanak-kanak di PPR Kampung Baru Air Panas.


Program Ops Gerak Merdeka telah dijalankan selama tiga hari bermula pada Khamis lalu beberapa kawasan sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

Turut menjayakan program tersebut ialah anak sulung penyanyi itu iaitu Nabila Huda, isteri Amy iaitu, Norhasniza Hassan atau Norish dan Nora Danish.

Acara yang bermula pada pukul 8 pagi itu menerima sambutan yang mengalakkan apabila penyanyi tersebut menyerahkan pelbagai jenis bendera dan Jalur Gemilang kepada penduduk kawasan tersebut.

Dalam pada itu, Amy berkata, program itu dijalankan bagi meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap semangat kibarkan Jalur Gemilang.

Sementara itu, katanya, sebagai seorang rakyat Malaysia yang lahir setahun selepas kemerdekaan, dia turut melalui perjalanan negara ini menjadi sebuah negara yang semakin membangun.Amy mengagihkan bendera kepada golongan belia PPR Kampung Baru Air Panas, pada Sabtu.


"Saya dilahirkan setahun selepas kemerdekaan iaitu 1958, namun saya melalui bagaimana kesusahan ketika awal negara kita merdeka sehingga sekarang.

"Saya ingat lagi kehidupan dulu dan sekarang jauh bezanya, dulu saya hanya makan ayam sebulan sekali sahaja, tapi sekarang semua rakyat Malaysia boleh makan ayam setiap hari," ujarnya.

Tambahnya, sebagai seorang bapa juga, dia sentiasa mengingatkan anak-anaknya agar menghargai keamanan yang kita kecapi sekarang.

Amy turut beramah mesra dengan warga emas di kawasan tersebut.


Dia juga tidak mahu anak-anaknya membesar tanpa mengambil tahu tentang kemerdekaan.

"Saya selalu ingatkan anak-ana saya tentang susah orang dulu nak dapatkan merdeka dan keamanan yang kita ada sekarang bukan semudah mereka fikirkan," ujarnya.
Tags / Kata Kunci: Amy Search , Ops Gerak Merdeka
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan