Astro Perkenal Anugerah Meletop Era - Berita Hiburan | mStar

Astro Perkenal Anugerah Meletop Era

Diterbitkan: Jumaat, 20 Disember 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kewujudan kategori Artis Serantau Meletop bagi anugerah Anugerah Meletop Era yang bakal diperkenalkan tidak akan mencetuskan kontroversi berkaitan penglibatan artis-artis negara luar pada acara berprestij itu nanti.

Naib Presiden Bahagian GenNext Astro, Putri Yasmin Megat Zaharuddin berkata, pihaknya yakin tiada sebarang isu yang akan dibangkitkan berkaitan kategori tersebut kerana ia sekadar tanda pengiktirafan kepada artis negara luar yang berjaya menembus pasaran di negara ini.

"Saya faham ada sesetengah pihak cuba membangkitkan isu pemberian pengiktirafan kepada artis negara luar.

"Tetapi perlu diingat kejayaan mereka disebabkan masyarakat kita yang meminati muzik mereka.

"Selain itu anugerah ini juga diadakan khas untuk karya-karya berbahasa Melayu dan ia juga sebagai tanda mengangkat seni hiburan berbahasa Melayu,” katanya.

Putri ditemui pada majlis sidang media Anugerah Meletop Era di Hotel Double Tree di sini pada Khamis.

Pada majlis tersebut pihak penganjur turut mengumumkan barisan pengacara yang akan mengendalikan acara berkenaan iaitu Datuk AC Mizal, Nabil Ahmad dan Neelofa.

Anugerah Meletop Era merupakan sebuah acara pengiktirafan karya kreatif penggiat seni hiburan tanah air yang merangkumi bidang muzik, radio, televisyen, filem dan digital.

"Anugerah ini merupakan kolaborasi antara program Meletop dan radio ERA FM bagi mengangkat bakat dan kreativiti para selebriti yang banyak menyumbang dalam industri seni hiburan tempatan.

"Menerusi platform ini, orang ramai dapat menunjukkan sokongan mereka dengan menghantar undian bagi memilih calon-calon kegemaran untuk setiap kategori yang dipertandingkan," ujarnya.

Sebanyak 16 kategori diperkenalkan menerusi anugerah ini antaranya Lagu Meletop, Penyanyi Meletop, Kumpulan Meletop, Program Radio Meletop, Penyampai Baru Radio Meletop, Filem Meletop dan Bintang Filem Meletop.

Turut diperkenalkan Program TV Meletop, Bintang TV Meletop, Bintang Siber Meletop, Couple Meletop, Artis Baru Meletop, Fesyen Meletop selain Artis Serantau Meletop.

Bagi pencalonan awal, pihak penganjur menyenaraikan nama 20 pencalonan bagi setiap kategori untuk membolehkan lima daripadanya tersenarai pada peringkat akhir.

Undian fasa pertama untuk memilih lima terbaik dibuka dengan cara undian secara dalam talian bermula 10 Disember 2013 hingga 10 Januari 2014.

Ia boleh dibuat dengan melayari laman www.meletop.com.my, www.facebook.com/mymeletop dan www.facebook.com/erafm.

Anugerah Meletop Era bakal berlangsung pada 8 Februari 2014 menerusi saluran Astro Ria, Maya HD dan Astro Hitz.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan