Nurul Wahab Ingin Hasilkan Lagu Bahasa Perancis

Diterbitkan: Sabtu, 31 Ogos 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Nurul Wahab
Nurul Wahab

PETALING JAYA: Penyanyi Nurul Wahab mempunyai perancangan tertentu dalam usahanya mempelajari dan mendalami bahasa Perancis.

Nurul atau nama sebenarnya, Noorul Huda Abdul, 36, berkata, dia merancang untuk mencipta sebuah lagu menggunakan bahasa tersebut.

"Selepas lima bulan berada di Perancis rumah keluarga mertua, saya dapat mendalami lagi apa yang saya belajar tentang bahasa itu sejak 2011.

"Saya belajar kerana memang ada beberapa perancangan untuk hasilkan lagu dalam bahasa tersebut, lagi pula saya suka bahasa itu sejak zaman sekolah lagi," katanya kepada mStar Online.

Tambah Nurul, dia juga mempunyai rancangan jangka panjang untuk menetap di negara tersebut mengikut suaminya Eric Daniel Depp.

"Ya... Insya-Allah salah satu sebab juga untuk pindah ke sana suatu hari nanti tapi lama lagi, bukan dalam masa terdekat," katanya.

Tambah Nurul, selepas menguasai bahasa tersebut, dia merancang untuk cuba mempelajari bahasa Itali yang jauh lebih mudah.

"Selepas fasih bahasa Perancis, saya terfikir untuk belajar bahasa Itali pula kerana bahasa tersebut lebih mudah dan strukturnya lebih kurang sama dengan bahasa Melayu.

"Kalau boleh saya mahu menguasai banyak bahasa seperti suami saya yang kini boleh bercakap dengan lima bahasa iaitu bahasa Inggeris, Perancis, Itali, Portugis dan Sepanyol selain mempelajari bahasa Melayu pula," katanya.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan