Shuhaimi Baba Minta Media Pembangkang Elak Provokasi 'Tanda Putera' - Berita Hiburan | mStar

Shuhaimi Baba Minta Media Pembangkang Elak Provokasi 'Tanda Putera'

Diterbitkan: Rabu, 21 Ogos 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Shuhaimi Baba - AHMAD SHAHRIN
Shuhaimi Baba - AHMAD SHAHRIN

PETALING JAYA: Penerbit dan pengarah filem, Datin Paduka Shuhaimi Baba berharap wakil media pihak pembangkang yang menonton filem arahannya, Tanda Putera tidak melakukan provokasi filem itu menerusi tulisan mereka.

Shuhaimi atau lebih mesra dipanggil Shumi berkata, dia gembira melihat ramai media hadir pada majlis pra-tonton buat kali kedua filem tersebut dan berharap mereka tidak melihat karya itu dari sudut negatif.

"Alhamdulillah, selepas setahun tayangan Tanda Putera tertangguh gara-gara isu politik, akhirnya ia dapat dipertontonkan kepada masyarakat.

"Semua pihak kena tahu sejarah dan latar belakang negara sendiri dan rasanya filem ini tidak patut dikontroversikan lagi untuk dijadikan bahan politik.

"Melihatkan kehadiran ramai media berbanding tayangan perdana pertama yang berlangsung pertengahan tahun lalu, ini menunjukkan sambutan yang diberi amat menggalakkan, tetapi jangan pula ada pihak lain yang sengaja mahu mencari isu dalam menimbulkan provokasi," katanya.

Shuhaimi ditemui pada majlis tayangan perdana filem Tanda Putera yang diadakan di Golden Screen Cinema (GSC) The Gardens di sini malam Selasa.

Barisan pelakon filem tersebut antaranya seperti Rusdi Ramli, Zizan Nin, Linda Hashim, Faezah Elai, Norman Hakim dan Kavita Sidhu turut hadir.

Bagaimanapun tambah Shuhaimi, dia hanya mampu berdoa agar Tanda Putera mendapat respons baik daripada penonton walaupun secara dasarnya moral dalam dirinya semakin kurang gara-gara kontroversi penundaan filem itu.

Dalam pada itu, beliau turut membuat penapisan semula buat kali kedua sebelum ditayangkan kepada umum bagi menjaga sensitiviti masyarakat.

"Walaupun sebelum ini pihak LPFM (Lembaga Penapisan Filem Malaysia) telah meluluskan Tanda Putera untuk ditayangkan pada tahun lalu, tetapi saya mengambil inisiatif untuk menyunting semula sebanyak lima peratus agar tiada siapa yang boleh memprovokasi filem ini," ujarnya.

Tanda Putera memaparkan kisah Perdana Menteri kedua iaitu Tun Abdul Razak Hussein (Rusdi) dan timbalannya Tun Dr Ismail Abdul Rahman (Zizan) berusaha memulihkan negara susulan peristiwa pergaduhan antara kaum pada tahun 1969.

Filem yang dihasilkan pada tahun 2011 itu bagaimanapun tidak diluluskan oleh jemaah Menteri yang membuat keputusan menangguhkan tayangannya kerana dikatakan terdapat adegan yang tidak bersesuaian dan dikhuatiri boleh menimbulkan konflik di kalangan masyarakat berbilang kaum di negara ini.

Tanda Putera yang diterbitkan oleh Pesona Pictures Sdn Bhd dan Finas dengan kerjasama Multimedia Development Corporation (MDeC) bakal ditayangkan pada 29 Ogos ini.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan