Kategori Baharu Diperkenalkan Dalam AIM 20 - Berita Hiburan | mStar

Kategori Baharu Diperkenalkan Dalam AIM 20

Diterbitkan: Khamis, 20 Jun 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Rosmin Hashim
Rosmin Hashim

PETALING JAYA: Anugerah Industri Muzik ke 20 (AIM 20) bakal memperkenalkan satu kategori baru iaitu Persembahan Vokal Duo/Kolaborasi Terbaik Di Dalam Lagu pada penganjuran kali ini.

Pengerusi Jawatankuasa Penganjur AIM 20, Rosmin Hashim berkata, kategori ini diwujudkan bagi memberi pengiktirafan secara khusus kepada lagu-lagu yang dirakam secara duet ataupun melibatkan kolaborasi beberapa artis yang tidak membuat persembahan bersama secara kebiasaannya dalam sesebuah lagu.

"Sebelum ini lagu-lagu berbentuk sedemikian telah dicalonkan dalam kategori Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (berkumpulan) ataupun lain-lain kategori genre lagu yang wujud mengikut kesesuaian.

"Kumpulan yang mempunyai lebih daripada satu vokal dan tidak memainkan alat muzik seperti Rabbani atau Forteen layak dalam kategori ini," katanya ketika ditemui selepas majlis pelancaran Anugerah Industri Muzik edisi 20 (AIM20), di sini, Rabu.

Anugerah berprestij tersebut akan diadakan pada 14 Disember depan di Stadium Putra Bukit Jalil dekat sini dengan tema Meraikan Kemuncak Segala-Galanya.

Dalam pada itu, satu syarat baru diubah dengan memberi kelonggaran kepada lagu bahasa campuran untuk layak dicalonkan dalam semua kategori yang dipertandingkan.

"Kita akan melonggarkan syarat kepada 60 peratus bahasa Malaysia dan 40 peratus bahasa lain pada semua lagu setiap kategori.

"Ia disebabkan trend muzik sekarang yang lebih banyak menghasilkan lagu-lagu bahasa campuran," katanya.

Selain itu, syarat kelayakan untuk penerbit album, terutamanya bagi kategori Album Terbaik telah ditambah untuk memberi ruang dan menerima pencalonan album yang diterbitkan oleh penerbit yang berasal dari luar negara tetapi berpangkalan di Malaysia.

Katanya, mana-mana penerbit yang mempunyai status pemastautin tetap dan telah menetap di Malaysia sekurang-kurangnya enam bulan setahun dalam tempoh dua tahun berturut-turut sebelum acara anugerah layak dicalonkan.

Tambah Rosmin, AIM 20 kali ini mempertandingkan sebanyak 20 kategori.

Pencalonan dibuka kepada Lagu atau Album dalam Bahasa Malaysia dan Inggeris yang telah diterbitkan dalam Malaysia pada 1 Julai 2012 hingga 30 Jun 2013.

Sementara itu, tempoh pencalonan dan pendaftaran dibuka bermula 19 Jun sehingga 31 Julai depan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan