Noraniza Idris Ilhamkan 'Sanggar Budaya' Untuk Masyarakat - Berita Hiburan | mStar

Noraniza Idris Ilhamkan 'Sanggar Budaya' Untuk Masyarakat

Diterbitkan: Ahad, 9 Jun 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Noraniza berkata 'Sanggar Budaya' dianjurkan bagi memaparkan budaya dan kesenian masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum untuk dikongsi oleh seluruh pelancong domestik dan luar negara yang berkunjung ke negeri Selangor.
Noraniza berkata 'Sanggar Budaya' dianjurkan bagi memaparkan budaya dan kesenian masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum untuk dikongsi oleh seluruh pelancong domestik dan luar negara yang berkunjung ke negeri Selangor.

PETALING JAYA: Penyanyi Noraniza Idris telah mengilhamkan sebuah program 'Sanggar Budaya' bagi memaparkan budaya dan kesenian masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum untuk dikongsi oleh seluruh pelancong domestik dan luar negara yang berkunjung ke negeri Selangor.

Menurut Noraniza, program berkenaan program yang bakal dilancarkan 15 Jun ini di Akademi Tatihseni Malaysia di Kompleks 3C Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) di sini bakal menyaksikan pelbagai program telah diatur untuk pengunjung yang hadir.

"Acara sebulan sekali ini akan diadakan pada hari Sabtu minggu ke empat setiap bulan yang akan bermula dengan lawatan berinformasi pada pukul 10 pagi dan 3 petang dan persembahan khas dengan pakej jamuan bermula pukul 8.30 hingga 10.30 malam.

"Program ini turut mempersembahkan nyanyian artis undangan, tarian kebudayaan oleh Artis Budaya Tatihseni Tari, makanan negeri, kraftangan mengikut aktiviti bertema dan berjadual dan menjadikan program santai bersama media pada setiap bulan," katanya dalam satu kenyataan.

Kata Noraniza, program ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada masyarakat agar lebih berkeyakinan dalam pergaulan bagi mengukuhkan lagi semangat perpaduan dalam hidup bermasyarakat dan berbilang bangsa.

Selain itu, program ini menjadi satu-satunya program yang berpendekatan tiga dalam satu iaitu bersifat akademik, sahsiah dan kokurikulum yang menjurus kepada pelancongan berinformasi, hiburan sambil beramal.

"Kedudukan Akademi Tatihseni Malaysia di Kompleks 3C MPSJ ini terletak di lokasi yang sangat strategik dalam sektor pelancongan," katanya.

Tambahnya lagi, pakej lawatan pelancongan turut disediakan dengan kerjasama agensi pelancongan untuk membawa lebih ramai pengunjung ke acara bulanan di Kompleks 3C MPSJ ini sebagai salah satu lokasi yang akan dikunjungi.

"Menerusi program anjuran setiap bulan ini juga, kami turut mempelawa pengunjung menerusi sasaran kanak-kanak seawal usia lima tahun hingga warga emas untuk mengambil bahagian sebagai peserta.

"Disamping itu juga lawatan sambil belajar ke Akademi Tatihseni Malaysia di Kompleks 3C MPSJ dengan pakej khas yang turut disediakan," katanya.

Tambahnya, keistimewaan pada program bulanan ini juga,turut mendapat kerjasama Pertubuhan Kelainan Upaya Pembelajaran bagi membantu mengisi tabung kebajikan menerusi jualan jamuan amal.

Program bulanan ini turut diusulkan kepada Tourism Malaysia dan Tourism Selangor sebagai produk pelancongan untuk dimuatkan dalam kalender pelancongan sempena Tahun Melawat Malaysia 2014.

Para pengunjung yang ingin menyaksikan acara gemilang sambil beramal pada 15 Jun 2013 akan datang boleh menghubungi sekretariat kami di talian 0162918066 atau 03 56212648 (Cik Shuhadah) untuk menempah tempat duduk jamuan amal yang terhad.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan