Drama 'Operasi D6' Banteras Gejala Rasuah - Berita Hiburan | mStar

Drama 'Operasi D6' Banteras Gejala Rasuah

Diterbitkan: Ahad, 7 April 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Usaha pihak Radio Televisyen Malaysia (RTM) dengan kerjasama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyedarkan masyarakat mengenai bahayanya amalan rasuah diteruskan dengan tayangan 13 episod drama bersiri Operasi D6.

Menerusi episod pengenalannya yang bermula 29 Mac lalu, setiap Jumaat, pukul 9 malam menerusi saluran TV2, penonton di dedahkan dengan pelbagai maklumat mengenai tugasan oleh anggota penyiasatan SPRM yang telus, bebas dan profesional dalam menjalankan tugasan harian diberikan.

Drama Operasi D6 ini dibintangi pelakon hebat masa kini Qazem Noor, Hairie Sazwan dan Aurora Salwa.

Antara episod-episod menarik yang di ketengahkan dalam drama ini termasuklah SPRM melakukan penyiasatan tentang kes perdagangan manusia dilakukan oleh sindiket yang mempergunakan Migration Workers Group (MWG).

Kegiatan ketua sindiket bernama Tiger berjaya dibongkar oleh seorang penulis blog bernama Zack yang pernah turut bersama dalam kumpulan Tiger membawa masuk pendatang dari Indonesia yang kononnya mahu memohon suaka politik tetapi dijual kepada orang ketiga.

Saksikan juga episod-episod mengisahkan seorang VIP Datuk Sri Malik merasuah seorang peguan Iswadi Singh sebanyak RM250,000.00 supaya bahan bukti kes anaknya, Najmi yang didakwa membunuh dihapuskan.

Begitu juga dalam tajuk Rahsia Ombak di mana pegawai SPRM menyamar di pejabat pengurusan pelabuhan bagi mengesan orang dalam yang menerima rasuah untuk melepaskan barang-barang kawalan yand diseludup masuk ke Malaysia.

Akhir sekali dalam tajuk Selamat Tinggal yang mengisahkan seorang pegawai SPRM, Jacinta yang terkorban semasa menjalankan penyiasatan sindiket pengedar pasport haram yang diketuai oleh Dato Padil. Sindiket tersebut akhirnya berjaya ditewaskan.

Pastikan anda meluangkan masa menyaksikan aksi penuh mendebarkan usaha membanteras gejala rasuah ini hanya di TV2.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan