Artis Bukan Melayu Mahu Pemimpin 'Tidak Cakap Kosong' - Berita Hiburan | mStar

Artis Bukan Melayu Mahu Pemimpin 'Tidak Cakap Kosong'

Diterbitkan: Jumaat, 5 April 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Artis-artis bukan Melayu menyambut baik pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membubarkan Parlimen pada Rabu lalu bagi membolehkan PRU13 dijalankan.

Malah mereka juga tidak sabar untuk sama-sama menunaikan kewajipan sebagai rakyat Malaysia untuk mengundi selain menganggap pilihan raya kali ini akan memberi tekanan yang kuat kepada semua pihak.

Penyanyi Alvin Anthons, 37, berkata, media sosial seperti Facebook dan Twitter bakal memberikan impak kepada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU-13) kerana ia sangat berpengaruh dan cepat dalam menyampaikan maklumat kepada pengundi.

Malah katanya, ia bakal memberi cabaran sengit kepada kedua-dua belah pihak iaitu kerajaan dan pembangkang dalam meraih undi daripada rakyat Malaysia menerusi medium itu.

"Kuasa media sosial sangat kuat pada hari ini dan perkara itu tidak dapat dinafikan. Ia pasti akan memberikan saingan kepada kedua-dua belah pihak untuk menyampaikan maklumat sekali gus memancing undi," jelasnya.

Bakal mengundi buat kali ketiga di Dewan Undangan Negeri (DUN) Siputeh bagi Parlimen Kuchai Lama, Alvin turut menyarankan pengundi yang layak terutama generasi muda supaya keluar membuang undi dan tidak hanya pandai berkata-kata menerusi laman sosial.

"Jangan jadi rakyat yang suka 'duduk atas pagar' kerana sebagai individu yang layak mengundi mereka patut menjalankan tanggungjawab mereka bagi memilih siapa pemerintah yang diinginkan," katanya.

Bagi penyanyi Suki Low, 23, dia bakal ditemani oleh suaminya, Jeremy Chong untuk mengundi buat kali pertama di tempat kelahirannya, Seremban, Negeri Sembilan.

Suki berkata, dia sangat teruja untuk membuang undi pada PRU-13 kerana sebagai seorang rakyat Malaysia perkara itu adalah satu tanggungjawab besar yang perlu dilunaskan demi masa depan negara.

"Saya sudah mendaftar sebagai pengundi sudah lama dan cukup teruja untuk membuang undi pada pilihan raya nanti. Memandangkan ini adalah kali pertama saya keluar mengundi saya akan ditemani suami pada hari berkenaan," katanya.

Dalam pada itu, Suki berkata, sebagai pengundi baru, dia akan memastikan calon yang bakal dipilih dapat membantu meningkatkan kemajuan negara dan bukannya hanya memberikan janji-janji kosong.

"Adalah sangat penting penelitian terhadap calon itu dibuat sebelum sebarang keputusan dibuat kerana ia mungkin akan mengubah banyak perkara pada masa hadapan," ujarnya.

Bekas Miss World Malaysia 2009/2010, Thanuja Ananthan, 28, pula berkata kerajaan baharu yang bakal dibentuk selepas PRU-13 nanti harus mampu mengekalkan kestabilan ekonomi dan keharmonian di Malaysia yang mempunyai pelbagai bangsa dan agama.

Malah kata bekas peserta Masterchef Selebriti Malaysia musim pertama ini, pengundi juga perlu mempunyai semangat patriotik yang tinggi dan berfikiran rasional sebelum membuat sebarang keputusan pada hari penting tersebut.

"Keamanan dan keharmonian negara adalah yang paling utama sekali kerana itu adalah antara perkara paling istimewa tentang Malaysia," katanya.

Thanuja memberitahu dia bakal mengundi di Parlimen Puchong buat kali kedua dengan rasa penuh semangat.

Sementara itu, pengarah dan penerbit, Hans Isaac, 42, pula menegaskan Malaysia adalah sebuah negara yang cukup selesa dan mempunyai pelbagai peluang untuk terus membangun lebih pesat.

Jelasnya, penduduk di negara ini cukup bertuah dengan keadaan politik semasa berbanding dengan negara-negara lain yang masih berada di takuk lama.

"Berdasarkan keadaan semasa di Malaysia pengundi harus berfikir semasak-masaknya sebelum membuat sebarang keputusan kerana ia bukan perkara semudah yang disangka," katanya bakal mengundi buat kali kedua di Parlimen Ampang.

Dalam perkembangan sama, penyanyi Stacy, 23, yang bakal mengundi kali pertama di DUN Penampang bagi Parlimen Kota Kinabalu berkata, dia tetap akan memilih Barisan Nasional (BN) pada PRU-13 selepas membesar melihat pembangunan pesat yang terdapat di kawasannya.

Jelas Stacy, ini adalah masanya untuk dia membalas jasa kerajaan yang telah banyak menabur bukti demi kepentingan masyarakat.

"Selamanya saya akan menyokong BN kerana saya merasai perubahan yang mereka lakukan di kawasan saya dan cukup teruja untuk mengundi buat kali pertama," katanya.

Stacy turut menasihati semua pengundi muda sepertinya supaya meneliti sebaik-baiknya mengenai pilihan yang bakal dibuat.

"Jangan hanya pandai bercakap tetapi tidak mendaftar sebagai pengundi kerana ia tidak akan mengubah apa-apa," jelasnya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan