Kerja Aznil Lebih Mudah Selepas Terima Datuk - Berita Hiburan | mStar

Kerja Aznil Lebih Mudah Selepas Terima Datuk

Diterbitkan: Jumaat, 15 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Aznil Nawawi
Aznil Nawawi

KUALA LUMPUR: Pengacara popular Datuk Aznil Nawawi percaya pengurniaan darjah kebesaran yang diterimanya itu akan melancarkan lagi pelaksanaan pelbagai projek amal yang sudah lama dirancangnya.

Aznil, 51, berkata, gelaran yang diterima pada 1 Februari lalu itu memudahkan dia mendekati dan mendapatkan dana bagi melaksanakan pelbagai projek termasuk membantu rakan-rakan artis muda dan veteran yang kesempitan.

"Kredibiliti (pangkat Datuk) yang saya miliki itu tidak akan dipertikaikan mana-mana pihak kerana ia adalah pemberian daripada pemerintah.

"Sekali gus bertambah mudah dan lancar untuk saya mendekati agensi kerajaan atau syarikat swasta bagi mendapatkan dana atau sokongan terhadap pelbagai projek amal yang saya rancang selama ini," katanya.

Aznil selaku Naib Presiden dan Ketua Ambasador Bahagian Pengurusan Bakat Personaliti Televisyen Astro berkata demikian pada majlis ramah mesra bersama personaliti televisyen baharu saluran berbayar itu di sebuah hotel di KL Sentral di sini, petang Khamis.

Pada acara santai itu, 11 personaliti baharu yang digilap Aznil menerusi akademi pengacaraan sejak enam bulan lalu diperkenalkan kepada pihak media.

Aznil dianugerahkan darjah kebesaran Panglima Mahkota Wilayah (PMW) bergelar Datuk oleh Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah sempena Hari Wilayah Persekutuan pada 1 Februari lalu.

Katanya, pelaksanaan beberapa perancangan amal antaranya menubuhkan sebuah yayasan kebajikan untuk artis dan rumah orang tua bagi artis veteran yang kurang bernasib baik menjadi lebih mudah sejak dia bergelar Datuk.

"Memang saya nantikan peluang (Datuk) ini kerana ia memudahkan pelaksanaan pelbagai kerja amal yang saya mahu lakukan.

"Lebih mudah bila dengan gelaran ini untuk kita dapatkan sokongan pelbagai pihak bagi melaksanakan penubuhan dana artis dan rumah orang tua untuk artis contohnya," kata beliau.

Tambahnya, kesedaran terhadap perihal perjuangan segelintir artis muda seperti Yuna dan Shila Amzah yang menggunakan bajet sendiri untuk mengembangkan kerjaya di luar menggesanya untuk menubuhkan dana tersebut.

"Dana artis itu belum didaftarkan lagi tetapi ia dijangka ditubuhkan dalam tahun ini juga.

"Kita sudah lihat ramai artis kita yang bersusah payah guna wang sendiri untuk mengembang kerjaya di luar tetapi apa sumbangan kita sehingga mereka berjaya begitu?

"Saya mahu dana yang akan ditubuhkan nanti membantu perbelanjaan artis-artis muda lai melakukan perkara yang sama pada masa akan datang," katanya.

Dalam perkembangan lain, Aznil berkata, dia mahu kesemua personaliti baharu yang dibimbingnya itu memberi fokus pada kerjaya mereka.

"Saya tidak galakkan mereka berlakon atau buat perkara lain selagi kerjaya pengacaraan mereka belum kukuh kerana ada di kalangan mereka yang mula menerima tawaran seni lain.

"Mereka perlu fokus dan terus belajar selok-belok bidang pengacaraan dan penyiaran televisyen jika mahu berjaya sebagai hos yang berilmu," katanya.

11 personaliti itu mengendalikan pelbagai tugasan iaitu pengacara, penyampai berita dan wartawan penyiaran di bawah Astro.

Mereka terdiri daripada Hafizul Kamal, Hilal Azmi, Hazeman Huzir, Syakirin Husnal, CK Faizal, Malissa Sahari, Hakim Hassan, Dahlia Shazwan, Hefny Sahad, Hans Yusoff dan Hana Ismail.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan