Fouziah Gous Jadi Pengusaha Sarang Burung Walit - Berita Hiburan | mStar

Fouziah Gous Jadi Pengusaha Sarang Burung Walit

Diterbitkan: Selasa, 12 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Fouziah Gous kini pengusaha sarang burung Walet. Foto SHAHRUL FAZRY ISMAIL
Fouziah Gous kini pengusaha sarang burung Walet. Foto SHAHRUL FAZRY ISMAIL

KUALA LUMPUR: Selepas kukuh dalam kerjaya lakonan, pelakon Fouziah Gous memberanikan diri mencuba bidang yang jarang dilakukan oleh golongan Melayu iaitu perusahaan industri sarang burung walit.

Fouziah berkata, dia telah mempelajari selok belok perniagaan sarang burung walit selama setahun dan ingin mengajar masyarakat Melayu tentang kebaikannya yang diterajui oleh golongan bangsa Cina sejak dahulu lagi.

"Perniagaan sarang burung walit antara perniagaan yang sangat menguntungkan. Bagi orang Cina, sarang burung ini adalah emas.

"Saya telah menjalani beberapa kursus dan mempelajari mengenai apakah burung Walit itu sehingga ia menghasilkan sarang.

"Kalau boleh, saya mahu mendidik golongan Melayu untuk mengenali perniagaan ini lebih-lebih lagi ia digunakan sebagai makanan kesihatan untuk mata, asma serta agen terbaik memulihkan sistem pernafasan dan memperkuatkan paru-paru," katanya.

Tambah Fouziah, sarang burung Walit juga adalah pemangkin pertumbuhan sel, kulit dan penggunaan sarang burung secara jangka panjang akan mencantikkan permukaan kulit.

Dalam pada itu, Fouziah yang menjadi pengedar di bawah nama My Walet Bird Nest, akan mengedarkan produknya itu ke beberapa farmasi dan setakat ini ia masih lagi dalam persiapan label sebelum ianya dilancarkan.

"Tidak sabar rasanya mahu memasarkan produk ini kerana ia benar-benar bagus. Memperkenalkan produk ini kepada orang Melayu juga merupakan satu cabaran buat saya, diharapkan ia berjaya," tuturnya bersemangat.

Sementara itu, Fouziah berharap drama bersiri terbaharu iaitu Rindu Bertamu Di Abu Dhabi yang mula bersiaran setiap Isnin hingga Khamis pukul 7 malam di TV3 akan memberikan impak tersendiri.

Fouziah yang menggalas watak Fatin Zahara berkata, sub-plot dan konflik yang berlainan pada setiap episod menjadikan jalan ceritanya menarik perhatian penonton kelak.

“Walaupun watak saya ini dilihat biasa, seorang gadis bertudung yang baik, tetapi sedikit berbeza kerana Fatin seorang wanita yang akan mendapatkan apa yang dihajatinya.

"Saya yakin kisah drama ini membuatkan penonton tertunggu-tunggu untu tayangan episod seterusnya," katanya.

Drama bersiri 28 episod itu merupakan terbitan Zeel Production.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan